Rahitismul este o afecțiune metabolică întâlnită la copii în timpul perioadei de creștere, care se caracterizează prin apariția unei tulburări de mineralizare osoasă, însoțită de acumularea exagerată de țesut osteoid și alterarea maselor musculare. Potrivit specialiştilor, aceste modificări patologice duc, deseori, la scăderea rezistenței osoase la activitățile mecanice desfășurate zi de zi, determinând apariția unor deformări osoase și alterarea profundă a homestaziei fosfo-calcice.
De obicei, boala este mult mai frecvent întâlnită în rândul prematurilor, incidența maximă a bolii fiind la copiii cu vârsta cuprinsă între trei și 18 luni. Studiile au arătat, însă, că boala este des întâlnită în rândul persoanelor cu tegumente hiperpigmentate.
Factorul cauzator al apariției rahitismului este deficitul cronic de vitamină D. Totodată, pot fi descriși anumiți factori favorizanți, care prin prezența lor pot determina apariția unui dezechilibru între aportul de vitamină D și necesitățile organismului. Acești factori favorizanți pot fi împărțiți în două categorii: factori endogeni și exogeni. Mare atenţie! Boala debutează insidios, iar manifestările clinice prezente la debut nu sunt specifice bolii: alterarea ritmului somn-veghe; iritabilitate; paloare; scăderea tonusului muscular cu întârzierea efectuării diferitelor mișcări; hipersudorație (mai ales la nivelul extremității cefalice); splenomegalie. Există și cazuri mai rare în care boala debutează brusc cu apariția convulsiilor secundare instalării hipocalcemiei și a spasmului laringian. De asemenea, pot apărea şi manifestări clinice de natură osoasă și extraosoasă.