03 Iulie 2020
583 accesări
0 comentarii

Calciul este un micronutrient care participă la mai multe procese biologice din organism, acesta ajutându-ne la transmiterea impulsului nervos, la contracția musculară, semnalizarea intracelulară, dar și coagularea sângelui. În organism, spune dr. Florin Bălănică, avem, în medie, 1.000 mg de calciu, din care 90% se găsește la nivelul scheletului.

„Calciul din sânge și cel din lichidul extracelular este în echilibru cu cel din oase, acest echilibru fiind determinat de hormonul paratiroidian, vitamina D și, în mai mică măsură, de calcitonină. Necesarul zilnic de calciu diferă în funcție de vârstă. Astfel, la copii trebuie să ajungă la 1.300 mg/zi, la adulți 1000 mg/zi, iar la femeile peste 50 de ani și bărbații peste 70 de ani, 1200 mg/zi”, a explicat medicul.

Specialistul a mai spus că lipsa de calciu (hipocalcemia) se manifestă, în primul rând, prin scăderea nivelului de calciu din sânge și poate fi cauzată de aportul alimentar insuficient, absorbția intestinală deficitară, dar şi de deficitul de vitamina D. Aceasta din urmă este o cauză foarte frecventă, favorizată de expunerea scăzută la soare, aportul alimentar redus de vitamina D și de faptul că, pe măsura înaintării în vârstă, producția de vitamină D la nivelul pielii devine mai puțin eficientă.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU