De ce folosim mai mult antibiotic decât restul ţărilor europene? De ce nu respectă pacienţii recomandările medicilor în ceea ce priveşte consumul moderat al acestor tipuri de tratamente?
Sunt doar două dintre întrebările pe care mulţi dintre specialişti le ridică atunci când vine vorba de consumul de medicamente în România. În această privinţă, unul dintre specialiştii centrului medical Iowemed vine cu explicaţii legate de efectele dramatice ale consumului necontrolat de medicamente.
„Deşi protocoalele de tratament subliniază ineficienţa şi chiar periculozitatea utilizării excesive de antibiotice, foarte mulţi dintre copii ajung să primească această medicaţie per primam.
Câteva dintre explicaţii ar fi: necooperarea părinţilor, lipsa educaţiei medicale în popu-laţia generală şi impresia că «antibioticul îl vindecă mai repede», febra înaltă care îngrijorează familia cu percepţia falsă de multe ori (legătură febra mare - boală gravă), lipsa răbdării părinţilor în ceea ce priveşte eficienţa medicaţiei instituite cu 1-2 zile înainte, adresabilitate crescută în farmacii, în absenţa unor prescripţii medicale, inter-venţia eronată uneori a mass-mediei în care se subliniază necesitatea antibioterapiei în salvarea de vieţi, creând panică şi eventual posibilitatea de generalizare în diverse patologii în care antibioterapia nu este necesară. Medicii cu experienţă din toate specializările medicale oferă alternative la aceste tratamente tocmai pentru a reduce consumul necontrolat de antibiotice”
- a precizat dr. Claudia Suciu, medic specialist pediatrie în cadrul centrului medical Iowemed. Aşadar, adresaţi-vă unui medic pediatru atunci când copilul este bolnăvior, medicul va stabili diagnosticul şi va ştii să pună în balanţă avantajele sau dezavantajele utilizării antibioticului în situaţia prezentată.