Abcesul dentar provoacă o durere continuă în dreptul unui grup de 2-3 dinţi, însoţită de o umflătură care variază ca mărime, în funcţie de gravitatea infecţiei.
Abcesul este definit ca fiind o formaţiune purulentă formată din cauza unei infecţii. Această infecţie are ca punct de plecare un dinte sau ţesutul parodontal ce îl înconjoară şi se întinde pe ţesuturile normale ale gingiei.
„O carie netratatăpoate evolua într-o carie complicată cu afectarea ţesutului pulpar şi infectarea acestuia, ajungându-se la apariţia unei leziuni la nivelul vârfului rădăcinii dintelui şi în timp la apariţia abcesului. Acesta este o pungă de puroi rezultată în urma reacţiei organismului la infecţie. O altă cauză dentară poate fi un tratament de canal incomplet realizat, sau incorect, ori o fisură apărută pe rădăcina dentară.
Tratamentul instituit în această situaţie se împarte pe două planuri, unul de îngrijire al leziunii acute şi altul de tratament al leziunii ce a determinat abcesul. Pentru tratamentul leziunii acute se poate face incizia şi drenajul abcesului”, menţionează dr. Mihaela Dan, medic stomatolog.