21 Februarie 2016
2381 accesări
0 comentarii

Printre primele probleme care apar după excesele culinare sau din cauza obiceiurilor alimentare dezordonate se numără balonarea. Aceasta determină producerea unei cantităţi mai mari de gaze în stomac şi intestine decât în mod obişnuit. De cele mai multe ori, odată cu balonarea se fac resimţite şi durerile abdominale, de intensitate mică sau severă, care pot dispărea în momentul eliminării gazelor.
Printre factorii care duc la această afecţiune, se numără consumarea de alimente grase. Potrivit specialiştilor, grăsimile încetinesc viteza cu care stomacul descompune carbohidraţii şi cresc, astfel, senzaţia de balonare.
Balonarea mai este asociată şi cu stresul, anxietatea, fumatul, sindromul de colon iritabil sau intoleranţa la lactoză, iar în cazul femeilor, balonarea apare, de obicei, înaintea ciclului menstrual.
Există o serie de produse alimentare care provoacă gazele intestinale, iar pentru a reduce senzaţia de balonare, se recomandă evitarea următoarelor alimente, pe cât posibil. Astfel, pacienţii care au probleme cu balonarea trebuie să elimine din meniul zilnic fasolea boabe, broccoli, varza de Bruxelles, băuturile gazoase şi conopida. De asemenea, este indicat să renunţe şi la produsele lactate, guma de mestecat, salata verde şi unele fructe, cum ar fi merele, perele şi piersicile.
Balonarea poate fi cauzată şi de consumul zilnic de produse de panificaţie. Glutenul prezent în grâu şi pâine produce senzaţii de arsuri ale stomacului care cauzează gazele intestinale.

Taguri articol: sfatul medicului nutritie alimente apa balonare carbohidraţi fructe fumat stres gluten grăsimi anxietate

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Andreea Năstase