Chiar şi în zilele noastre, depresia postpartum este una dintre cele mai mari provocări cu care v-aţi putea confrunta atunci când deveniţi mame. Aşa că, în cazul în care suferiţi de aşa ceva, este nevoie de tratament imediat, pentru a nu vă agrava starea de sănătate. Specialiştii Spitalului „Isis” din Constanţa spun că această depresie poate fi generată, în primul rând, de transformările survenite în organism după naştere.
Mai mult decât atât, psihologii consideră că fluctuaţiile semnificative ale nivelurilor de estrogen şi progesteron pot creşte riscul apariţiei depresiei postnatale. În plus, imediat după ce bebeluşul a venit pe lume este posibil să intervină anumite dezechilibre ale glandei tiroide, cum ar fi hipertiroidismul, care pot provoca stări neplăcute, cum ar fi palpitaţii, stări de anxietate, atacuri de panică etc. Mai grav, oricare dintre ele pot culmina cu o depresie.
Apoi, se poate vorbi despre problemele emoţionale. Odată ce deveniţi mamă, există posibilitatea de a vă simţi copleşită şi foarte obosită, situaţie ce vă poate afecta capacitatea de a gestiona noile provocări din viaţa dumneavoastră.
În aceste condiţii, vă veţi simţi mai vulnerabilă şi puteţi avea senzaţia că nu puteţi face faţă la nimic, că nu sunteţi capabilă să mai deţineţi controlul asupra vieţii dumneavoastră şi a copilului. Ca urmare, toate aceste gânduri pot alimenta semnificativ o depresie.
„Depresia postnatală este o condiţie medicală care afectează până la 15% dintre femei în primul an de la naştere. Persoanele care suferă de depresie postnatală trebuie să ştie că aceasta se poate trata cu ajutorul medicamentelor, dar şi prin consiliere. În cazurile în care depresia nu se manifestă într-un mod foarte puternic, simpla consiliere şi ajutorul din partea familiei poate fi de ajuns pentru a trece mai uşor peste stările depresive”, au declarat medicii. Ei au precizat că în cadrul Isis Hospital părinţii şi viitorii părinţi pot beneficia de consiliere psihologică şi psihoterapie prenatală şi postnatală.