Răul de mişcare este o tulburarea care afectează anumite persoane atunci când circulă cu un mijloc de transport. Sindromul răului de mişcare are mai multe simptome, iar cele mai frecvente sunt: ameţeala, oboseala, greaţa şi voma.
„Acest disconfort este creat de o mică porţiune din creier ce activează vomaîn cazul intoxicaţiilor. Când simţim mişcarea, dar nu o vedem apare o discordanţă senzorială şi este activat un fel de sistem de apărare care se comportă ca şi când a detectat o toxină şi încearcă să o elimine prin vomă”, explică dr. Ra-mona Pavel, fizioterapeut.
Tratamentul care ajută la ameliorarea simptomelor provocate de răul de mişcare include medicaţia clasică, pe bază de antiemetice/antihistaminice. Aceasta tratează simptomele răului de mişcare, dar nu şi cauza lui. Multe tratamente medicamentoase care pot fi eficace pentru greaţă şi vomă nu sunt neapărat eficace pentru răul de mişcare.
„În ultimul timp se evită foarte mult medicaţia pentru vomă şi greaţă din cauza efectelor negative pe care le poate avea asupra sistemului nervos central”, adaugă specialistul.
Există anumite metode care ajută la ameliorarea simptomelor răului de mişcare. Specialiştii indică a se evita consumul de alcool sau alimente bogate în calorii. Privirea trebuie să fie fixată pe linia orizontului, iar cititul este interzis. Dacă simptomele îşi fac debutul, persoanele afectate trebuie să respire aer curat, să se aşeze la orizontală şi să menţină o poziţie fixă a capului.