08 Decembrie 2015
1589 accesări
0 comentarii

Săracă în calorii şi bogată nutritiv, lintea este alegerea perfectă pentru un meniu vegetarian, o dietă de slăbit sau pur şi simplu pentru menţinerea unui stil de viaţă sănătos. Este uşor de gătit, are o aromă bogată şi o valoare nutriţională de pe urma căreia poate profita oricine decide să includă această leguminoasă în alimentaţie.

Lintea ne face inima fericită

Roşie sau verde, lintea aduce multe beneficii sănătăţii, oricum aţi găti-o.

În primul rând, datorită conţinutului mare de fibre, lintea contribuie la scăderea colesterolului. Acest lucru duce mai departe la păstrarea arterelor curate, astfel încât riscul de boli cardiace şi infarct este diminuat.

De fapt, mai multe studii au arătat că dacă mâncaţi alimente bogate în fibre, precum lintea, riscul bolilor de inimă este redus considerabil. În plus, lintea este o sursă excelentă de folaţi şi magneziu, foarte importanţi pentru menţinerea sănătăţii inimii. Folatul scade nivelul de homocisteină, care reprezintă un factor de risc îngrijorător în privinţa bolilor de inimă.

Magneziul îmbunătăţeşte fluxul sanguin care transportă oxigenul şi nutrienţii în tot organismul. Nivelul scăzut de magneziu a fost asociat în mod direct cu bolile cardiace, aşadar consumul de linte vă va face inima fericită!

Sursă bogată de fibre

Fibrele insolubile din componenţa lintei contribuie la prevenirea constipaţiei şi a altor tulburări digestive, precum sin-dromul colonului iritabil şi diverticuloza.

Pe de altă parte, fibrele solubile din linte ajută la stabilizarea glicemiei. Spe-cialiştii în nutriţie susţin rolul acestor fibre care se ataşează de carbohidraţi, încetinind digestia şi stabilizând nivelul zahărului din sânge. Acest lucru poate fi de folos mai ales celor care suferă de diabet, sindromul rezistenţei la insulină sau de hipoglicemie.

Lintea ne scapă de kilogramele în plus

Pe lângă faptul că lintea este o sursă veritabilă de fibre, ea ocupă locul al treilea în topul leguminoaselor şi nucilor în ceea ce priveşte conţinutul de proteine. Studiile arată că 26 la sută din caloriile lintei sunt atribuite proteinelor, ceea ce o transformă într-o sursă excelentă de proteine pentru vegetarieni şi vegani.

Datorită conţinutului de fibre şi carbohidraţi complecşi, lintea favorizează arderea lentă şi constantă a energiei. De asemenea, lintea este o sursă bună de fier, care transportă oxigenul în corp şi joacă un rol cheie în generarea de energie şi în buna funcţionare a metabolismului.

Nu în ultimul rând, lintea este un aliat de nădejde în lupta cu kilogramele în plus. Deşi ea conţine toţi nutrienţii menţionaţi anterior - fibre, proteine, minerale şi vitamine - are puţine calorii şi practic nu conţine deloc grăsime. Potrivit studiilor din nutriţie, o ceaşcă de linte conţine doar 230 calorii şi, cu toate acestea, reuşeşte să vă menţină starea de saţietate.

Acum că ştiţi principalele motive pen-tru care ar trebui să consumaţi linte, faceţi-i loc în alimentaţia voastră pentru a vă bucura de beneficiile sale asupra sănătăţii!

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Andreea Alexandra Zamfir