Carbohidrații sunt unul dintre cei trei macronutrienţi ai organismului care, alături de proteine şi grăsimi, sunt principala sursă de energie. Medicii susțin că mai mult de jumătate din necesarul caloric zilnic este oferit în urma aportului de carbohidrați care se găsesc în alimente de natură vegetală - fructe, legume, cereale și leguminoase.
Corpul uman descompune carbohidraţii în glucoză, sursa de energie esenţială pentru muşchi şi creier. În ceea ce privește carbohidrații simpli, aceștia se absorb rapid în organism și, de cele mai multe ori, duc la creșterea țesutului adipos în organism. Ei determină variabilitate glicemică, iar apetitul este influențat negativ. Carbohidrații complecși, în schimb, cunoscuți și sub denumirea de polizaharide, sunt formați din mai multe molecule de glucoză și, în unele cazuri, și alte monozaharide legate între ele.
Acest tip de carbohidraţi se eliberează lent în organism, sunt buni pentru corp, prezintă o calitate superioară şi oferă energie constantă în organism până se digeră complet. Ei previn variabilitatea glicemică și conferă o senzație crescută de sațietate.
De asemenea, carbohidraţii complecşi ajută și la reglarea metabolismului proteic, aduc un aport suficient de glucide; reprezintă rezerva energetică a miocardului (mușchiul inimii); creierul și sistemul nervos central sunt dependenţi de furnizarea constantă a glucozei pentru a funcționa și, în special, de nivelul glicemiei, de aceea hipoglicemiile severe pot produce afectare neuronală ireversibilă. Aşadar, alimentele bogate în carbohidraţi complecşi sunt: cerealele integrale, grâul, tărâțele de grâu, nucile, legumele verzi, rădăcinoasele, fructele cu semințe comestibile, morcovul, țelina, broccoli, tulpina și frunzele plantelor.