01 Iulie 2019
982 accesări
0 comentarii

Indiferent în ce perioadă a anului ne-am afla, cafeaua se numără printre cele mai consumate băuturi. Acest fapt dovedește că puţini sunt cei care se gândesc să ţină cont de riscurile, mai mari sau mai mici, pe care le implică în funcție de anotimp. Cafeaua în general, dar mai ales specialitățile din cafea foarte populare vara sunt consumate frecvent alături de țigară, ceea ce anulează acțiunea benefică a cafelei. Majoritatea studiilor indică faptul că această asociere este extrem de nocivă.

Potrivit medicilor, vara trebuie să evităm sau să reducem pe cât posibil consumul de cafea. Explicația rezidă în procesele la care ia parte odată ajunsă în corpul uman. Pe timp de caniculă, organismul pierde în mod natural o mare cantitate de apă şi săruri.

Alcoolul şi cafeaua nu sunt recomandate în astfel de momente, deoarece accentuează penuria de apă, iar situația poate degenera foarte ușor către o stare acută de deshidratare, însoțită de simptome şi afecțiuni specifice. Alimentația trebuie să conțină vara multe fructe şi legume. Dintre lichide, apa amestecată cu puțin suc proaspăt de lămâie reprezintă poate cea mai sănătoasă şi revigoranta alternativă a cafelei. Alți specialiști propun înlocuirea cu ceai verde, care are un conținut mai redus de cofeină şi mai mulți antioxidanți.

Reducerea cantității de cafea trebuie să se facă treptat, pe parcursul mai multor zile, astfel încât organismul să accepte mai ușor modificarea. Cea mai bună soluție este înjumătățirea cantității de la o zi la alta. Atunci când bei cafea sau ceai negru, bea şi câte o gură de apă după fiecare înghițitură. Vei compensa astfel deshidratarea produsă de cofeină, plus că vei simți gustul cafelei sau al ceaiului mult mai bine.

Madlena CĂLUGĂREANU

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii