Aşezarea copilului în contact, piele pe piele, cu mama imediat după naştere are o importanţă vitală, am putea spune, mai ales în ceea ce priveşte comportamentul acestuia privind alăptarea.
În acelaşi timp, mamele care îşi ţin copiii la piept au instincte materne mai puternice şi au mai multă încredere în capacitatea lor de a-i îngriji.
Totodată, contactul direct cu pielea mamei linişteşte copilul, diminuează reprizele de plâns, contribuie la reglarea bătăilor inimii, a temperaturii şi a tensiunii copilului, oferă confort şi reduce stresul. Mai mult decât atât, nivelul glicemiei este mult mai bun şi se îmbunătăţeşte imunitatea nou-născutului.
Cercetările făcute în domeniu arată că atunci când copilul este lăsat pe pielea mamei imediat după naştere, el îşi normalizează temperatura corpului, respiraţia, activitatea cardiacă şi nivelul de glucoză.
De asemenea, el va avea un instinct puternic de supt.
„Se poate vorbi şi de avantaje la nivel psiho-emoţional, copilul fiind capabil de autocontrol, adică îşi va induce mult mai repede starea de calm imediat după naştere şi va plânge mai puţin: 15 secunde, în comparaţie cu copilul despărţit de mamă care plânge aproximativ 15 minute). Această experienţă are un puternic impact şi mai târziu, chiar şi în viaţa de adult. Pentru mamă, procedura are ca efect prevenirea hemoragiilor postpartum prin contractarea mai rapidă a uterului datorită creşterii nivelul de oxitocină atunci când copilul este pe pielea mamei sau când îi face cu picioruşele masaj pe burtă”, au declarat reprezentanţii BB Center din Constanţa.
Aceştia au adăugat că un alt lucru extrem de important se referă la declanşarea mai rapidă a lactaţiei şi prevenirea problemelor ce pot apărea cu sânii mai târziu şi, nu în ultimul rând, putem vorbi despre avantaje psiho-emoţionale incontestabile pe termen scurt şi lung.