21 Martie 2018
852 accesări
0 comentarii

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Constanţa au declarat că, anul acesta, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a elaborat un document pentru a consolida şi facilita implementarea componentelor programelor de sănătate orală în şcoli.

În acest sens, au fost aduse o serie de argumente privind necesitatea promovării sănătăţii în şcoli. În primul rând, s-a avut în vedere faptul că atât copilăria, cât şi adolescenţa reprezintă anii de formare a comportamentelor, inclusiv cele privind sănătatea orală, ce vor însoţi elevii şi adolescenţii pe tot parcursul vieţii.

Astfel, şcolile pot oferi un mediu propice pentru promovarea sănătăţii orale. Ca urmare, accesul la apă potabilă, de exemplu, poate permite desfăşurarea programelor de igienă generală şi orală. În acelaşi timp, un mediu fizic sigur în şcoli poate contribui la reducerea riscului de accidente şi traumatisme dentare.

Potrivit dr. Loti Popescu, specialist în promovarea sănătăţii, povara bolilor orale la copii este semnificativă.

„Majoritatea afecţiunilor orale, o dată apărute, sunt ireversibile şi durează întreaga viaţă, având impact asupra calităţii vieţii şi stării generale de sănătate. Politicile şcolare şi educaţia pentru sănătate sunt esenţiale pentru dobândirea comportamentelor sănătoase şi controlul factorilor de risc, cum ar fi aportul de alimente şi băuturi dulci, consumul de tutun şi alcool. Totodată, şcolile pot oferi o platformă pentru furnizarea îngrijirilor de sănătate orală, cum ar fi serviciile de prevenire şi curative”, a explicat medicul.

Pe de altă parte, programele care vizează îmbunătăţirea sănătăţii orale a tinerilor trebuie să ia în considerare mai mulţi factori şi să accentueze importanţa unei bune igiene orale în rândul copiilor supraponderali şi îmbunătăţirea atitudinii acestora faţă de necesitatea controalelor stomatologice regulate.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU