Este o realitate, laptele matern reprezintă o adevărată minune pentru nou-născut, susţinând din plin dezvoltarea acestuia. Mai mult decât atât, alăptarea poate fi un scut împotriva infecţiilor şi a unor boli cronice şi contribuie, în acelaşi timp, la o dezvoltare optimă în primii ani de viaţă ai bebeluşului.
De asemenea, acesta contribuie şi la construirea unei relaţii solide între mamă şi copil. Beneficiile alăptării sunt vizibile atât pentru mame, cât şi pentru copii. De ce? Pentru că laptele mamelor conţine, în primul rând, o serie de bacterii care sunt benefice bebeluşului. În plus, acestea ajută la colonizarea intestinelor copilului cu celule vii şi sănătoase şi cu anticorpi ce contribuie la creşterea agenţilor patogeni buni, care protejează împotriva inflamaţiei intestinale severe.
„Laptele matern conţine o mulţime de grăsimi speciale, care ajută la dezvoltarea creierului şi a retinei. Acizii graşi polinesturaţi DHA şi ARA sunt grăsimi inteligente, care produc mielina, stratul care izolează nervii. Aceşti acizi ajută la dezvoltarea creierului micuţului, exact aşa cum s-ar fi dezvoltat în ultimele săptămâni de sarcină. Beneficiile alimentaţiei la sân pentru copil asigură o creştere fizică şi psihică echilibrată, dar şi protejează copilul de infecţiile microbiene, virotice şi fungice. Totodată, laptele matern reduce riscul enterocolitei necrozante şi a retinopatiei la prematuri. De asemenea, el contribuie la reducerea riscului diabetului zaharat de tip I şi tip II, reduce riscul obezităţii, al hipercolesterolemiei şi reduce riscul anemiei feriprive. În acelaşi timp, se poate vorbi şi despre reducerea riscului dezvoltării limfomului, leucemiei, bolii Hodgkin, ale bolilor intestinale cronice (boala Crohn, colita ulceroasă, celiachie) în copilărie şi a bolilor cardio-vasculare din perioada adultă”, au explicat specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană Constanţa.
Pe de altă parte, există o serie de beneficii ale alimentaţiei la sân şi pentru mamă. Practic, acesta ajută involuţia uterină rapidă după naştere şi previne hemoragiile postpartum şi mai ales este protectivă împotriva cancerului de sân şi ovar şi a osteoporozei postmenopauzale. Nu în ultimul rând, alăptarea la sân duce la pierderea surplusului de grăsime câştigat în timpul sarcinii şi reduce riscul obezităţii pe termen lung.