tinerifumat-1341244122
Cele mai multe dintre persoanele care încep să fumeze cad pradă tentaţiei din motive psihologice, spun specialiştii. Motivele principale sunt, de obicei, legate de cum se percep ele însele în compania celorlalţi. „În general, oamenii se apucă de fumat în încercarea de a schimba imaginea personală şi de a părea mai atractiv, mai inteligent, mai masculin sau mai feminin”, ne explică Gabriela Răsleanu, psiholog din Constanţa, care activează în cadrul programului naţional „Stop Fumat!”
Gabriela Răsleanu spune că tinerii dezvoltă acest obicei nociv în încercarea de a-şi masca timiditatea, frica, angoasele, anxietatea, dar şi din dorinţa de a se integra într-un anumit grup. „Adolescenţii încep să fumeze pentru a părea mai interesanţi, mai maturi fără prea mult efort, pentru a-şi arăta independenţa sau ca semn de protest pentru a sfida regulile. Totodată, consumul de tutun poate începe pentru a scădea în greutate, în stări de stres, din admiraţie pentru idoli sau chiar şi din curiozitate sau plictiseală, în lipsa altor activităţi”, a mai afirmat psihologul.
Dacă sunteţi fumător şi doriţi să renunţaţi la acest obicei, dar nu reuşiţi sau pur şi simplu nu ştiţi cum, puteţi cere asistenţă în cadrul programului „Stop Fumat”. Astfel, veţi beneficia de ajutor specializat, psihologic şi medical. Înscrierile se fac la numărul de telefon 0.800.878.673, apelabil gratuit doar din reţeaua Romtelecom, sau la 021/33.56.920, apelabil din orice reţea.