Fără excepţie, cianoza la copil este o urgenţă medicală, pentru că această stare semnalează lipsa acută a oxigenului din sânge, ceea ce este foarte grav. Medicii susţin că cianoza la copil se manifestă printr-o tentă albastră a tegumentelor, gingiilor, dar este foarte bine vizibilă la nivelul unghiilor copilului, care încep să se învineţească.
Când sângele este oxigenat corect, are culoare roşie intensă, spre deosebire de situaţia în care sângele este insuficient oxigenat şi se colorează în roşu închis, ceea ce dă tenta albastră tegumentelor, mucoaselor şi unghiilor.
Deficitul de oxigen la nivel celular se reflectă cel mai bine prin culoarea albastră a tegumentelor şi a unghiilor copilului, dar acesta este doar unul din simptomele lipsei de oxigen. Deseori, acest fapt se poate observa la bebeluşii prematuri, ca urmare a imaturităţii capilarelor sangvine de la nivelul pielii. Fenomenul dispare în câteva zile după naştere, chiar şi în cazul prematurilor. Tot în cazul copilului mic, în primele săptămâni de viaţă concomitent cu reprizele de plâns ale acestuia, pielea poate căpăta o tentă albastră prin carenţa de oxigen temporară. Când plânsul încetează, aspectul pielii revine la normal, adică la o culoare roz, sănătoasă.
De asemenea, copilul mic poate avea zone care se colorează într-o tentă albastră fie la frig, fie în timpul plânsului. Aceste zone care se învineţesc sunt picioruşele, mânuţele şi zona din jurul gurii. Dacă bebeluşul este calmat şi încălzit, aceste probleme dispar, însă. Tot în cazul copiilor mici, semnele asociate sunt: somnolenţa accentuată a copilului, respiraţii scurte şi dese, refuzul alimentaţiei şi tulburări de somn, care pot merge de la agitaţie maximă, la letargie.