Sursa Life.ro

Sursa Life.ro
20 Aprilie 2020
645 accesări
0 comentarii

La acest moment, România are mai mult de 7.000 de bolnavi de coronavirus și peste 360 de decese. Conform statisticilor, s-ar părea că pacienții cu diabet sunt mai vulnerabili în fața infecției cu Covid-19 decât restul populației.

Am tot văzut, în ultimele săptămâni, că foarte mulți decedați sufereau, pe lângă multe alte afecțiuni, de diabet, ceea ce ne-a făcut să ne întrebăm de ce acești bolnavi sunt mai predispuși la deces decât alții. Prof. univ. dr. Doina Catrinoiu, medic primar Diabet, Nutriție și Boli Metabolice ne-a declarat că, nu este vorba doar de diabet, ci și de complicațiile sale, cu comorbiditățile sale, pentru că, din nefericire, evoluția îndelungată a diabetului și a diabetului necontrolat, poate duce la apariția complicațiilor. Desigur, a precizat medicul, asta nu înseamnă, însă, că toți diabeticii se află în pericol.

„Trebuie precizat că riscul este mai mare la pacienții în vârstă, cu diabet zaharat, care au și alte comorbidiăți: hipertensiune, un eveniment acut vascular în antecedente, cum este infarctul sau accidentul cerebral vascular. De asemenea, este vorba despre pacientul care are complicații legate strict de diabetul zaharat, așa cum sunt arteriopatia, piciorul diabetic. Practic, nu toți pacienții au același risc de a face complicații, ci doar cei care au o evoluție îndelungată, cu un control glicemic nu foarte bun și care asociază și alte boli. Sigur că şi obezitatea este foarte importantă în această patologie. Aceşti pacienți pot face fenomene de hipoxie pulmonară, în urma creșterii volumului abdominal, stare ce agravează evoluția virală și duce mai frecvent la această detresă respiratorie, care, din păcate, poate crește riscul de mortalitate”, a explicat, medicul, pentru „Cuget Liber”.

Judeţul Constanţa are aproximativ 40.000 de bolnavi

Specialistul a precizat că, la ora actuală, judeţul Constanţa are aproximativ 40.000 de bolnavi de diabet. Mai grav este că nu toți pacienții care au diabet se şi prezintă la medic pentru a fi luați în evidență. Din această cauză, această situaţie ar putea reprezenta o problemă pentru pacienții care se infectează cu Covid, pentru că nefiind cunoscuți cu diabet, vor trebui să primească și medicații care au implicații asupra glicemiei și atunci consulturile vor fi destul de greu de efectuat.

Deşi în acest week-end sărbătorim Paştele, cadrele medicale sunt pregătite pentru a prelua pacienţii care vor suferi complicaţii din cauza diabetului. Pe această cale, medicii îi roagă să îşi măsoare foarte atent, în această perioadă, glicemia, pentru că, în cazul lor, riscurile sunt foarte mari, motiv pentru care sunt rugaţi să fie cumpătaţi şi să aibă grijă de ei. „Pe de altă parte, trebuie să fim cu toții responsabili și să înțelegem că nu trebuie să ne asumăm un risc suplimentar de a veni la spital, doar pentru că dorim să mâncăm mai mult. Este un moment în care ar trebui să conștientizăm toate aceste lucruri. Cred că este și momentul de înțelegere reciprocă, între medic și pacient. Noi le recomandăm să mănânce mai puțin, cumpătat şi să se gândească și ei că nu ar trebui să crească munca medicilor în perioada aceasta, când ne aflăm în plină pandemie de coronavirus”, a adăugat medicul.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU