urgentespital-1334766140
Dacă în urmă cu un an, peste 600 de constănţeni au ajuns, de Paşte, la urgenţe, anul acesta numărul pacienţilor a fost de două ori mai mare. În loc să petreacă în linişte sărbătorile pascale alături de familie şi prieteni, aproape 1.400 de persoane au ajuns, la sfârşitul săptămânii trecute, la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Clinic de Urgenţă Constanţa.
În perioada sărbătorilor de Paşte, asistenţa medicală a fost asigurată atât cu liniile de gardă, cât şi în cadrul Unităţii de Primire Urgenţe, iar pacienţii, deşi au venit în număr foarte mare, nu au dus lipsă de nimic. „Au fost acoperite toate liniile de gardă, materialele sanitare şi medicamentele pentru a putea face faţă urgenţelor de orice natură”, a declarat dr. Dan Căpăţână, managerul Spitalului Judeţean Constanţa.
Peste 300 de pacienţi pe zi
Cadrele medicale de la Urgenţe au fost nevoite să îngrijească, începând de sâmbătă şi până marţi noapte, 1.388 de pacienţi, dintre care 1.005 adulţi şi 383 copii cu diverse afecţiuni. La Unitatea de Primire Urgenţe Adulţi au rămas internaţi 216 bolnavi, iar la Pediatrie au rămas sub supraveghere medicală 56 de micuţi. Conform declaraţiilor dr. Dan Căpăţână, între 14 şi 18 aprilie, 25 de constănţeni au ajuns la urgenţă din cauza unor agresiuni, 15 au fost victimele unor accidente rutiere şi 13 au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce au băut prea mult alcool.
Totodată, medicii au salvat două persoane care au ajuns în stare gravă la spital după ce au încercat să îşi ia viaţa. Alţi doi pacienţi au fost aduşi în unitatea medicală cu stop cardio-respirator, iar unul dintre ei nu a supravieţuit.
„1.400 de oameni în patru zile reprezintă un număr foarte mare. Asta înseamnă peste trei sute de persoane în fiecare zi. Un singur pacient este consultat de medici timp de cel puţin un sfert de oră. Este un volum de muncă imens pentru personalul medical”, a declarat managerul Spitalului Judeţean.
Linia de gardă, asigurată şi de medicii rezidenţi
În urmă cu o lună, conducerea unităţii sanitare a decis să înfiinţeze o nouă linie de gardă, de care să se ocupe medicii rezidenţi urgentişti din anul cinci. Măsura a fost luată din cauza deficitului de personal şi a blocării posturilor în sistemul sanitar. „Medicii rezidenţi au început deja să lucreze şi i-au ajutat pe medici, week-end-ul trecut, cu urgenţele minore”, ne-a spus dr. Dan Căpăţână. Acesta a menţionat că există suficienţi medici rezidenţi de urgenţă pentru a acoperi o tură completă. „În prezent, în spital sunt nouă rezidenţi de urgenţă, iar pentru o tură sunt de ajuns minimum cinci”, a menţionat Căpăţână.
Managerul a ţinut să precizeze că, în ciuda numărului foarte mare de pacienţi care s-au prezentat la UPU zilele trecute, nu au existat reclamaţii din partea constăn-ţenilor. „Nu am auzit de pacienţi nemulţumiţi că au aşteptat prea mult sau că nu au fost bine îngrijiţi. Nu au existat plângeri sau cel puţin eu nu am auzit nimic. Sunt de părere că toată lumea şi-a făcut datoria cum trebuie şi le mulţumesc celor care au fost de gardă şi şi-au sacrificat sărbătorile pentru a îngriji pacienţi”, a spus managerul.