15 Aprilie 2020
749 accesări
0 comentarii

Peste câteva zile, vom sărbători Paștele, așa cum se poate în condițiile actuale. Bucatele alese, preparatele tradiționale vor exista în toate casele, însă vom degusta mâncarea doar cu familia, fără alte rude sau prieteni. Indiferent de situație, medicii vă avertizează să consumați cu maximă prudență toate bunătățile, pentru că orice exces de ouă, cozonac, friptură de miel, drob vă poate afecta grav sănătatea.

Chiar dacă veți găti la fel ca în anii anteriori, trebuie să știți că moderația este cheia pentru a nu ne îmbolnăvi. Consumați cantități mici din fiecare aliment pentru a avea o digestie corespunzătoare. Friptura de miel trebuie consumată, neapărat, alături de legume verzi (spanac, salată, ștevie) și nu alături de cartofi sau alimente făinoase.

Spre exemplu, persoanele hipertensive trebuie să aibă grijă la cantitatea de sare, deoarece aceasta crește tensiunea arterială, iar persoanele diabetice trebuie să nu consume preparate cu zahăr. Persoanele care au ciroză şi cele afectate de hepatită sau pancreatită cronică nu trebuie să consume alcool, iar preparatele din carne trebuie gătite dietetic, fierte sau la cuptor.

În general, medicii constănțeni vin cu sfaturi extrem de utile pentru perioada sărbătorilor, de care ar trebui să țineți cont, dacă nu vreți să ajungeți la spital tocmai acum, în plină pandemie de coronavirus.

Prof. univ. dr. Doina Catrinoiu, medic primar Diabet, Nutriție și Boli Metabolice la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, ne-a declarat că situația în care ne aflăm nu este una obișnuită, motiv pentru care recomandările nu ar trebui să cuprindă numai ceea ce ține de mâncarea de Paște. Acestea ar trebui să cuprindă o serie de alte recomandări, mai ales având în vedere faptul că multe persoane se află în izolare la domiciliu.

De principiu, anul acesta, oamenii trebuie să fie mult mai atenți, pentru că Spitalul Județean ar trebui să fie dedicat numai cazurilor acute.

„Sfatul meu este să facem tot ce putem pentru a nu ajunge în această situație. Cu alte cuvinte, pentru persoanele cu diabet, aș recomanda, în primul rând, respectarea recomandărilor date de către medicii curanți, adică să nu profităm de aceste zile pentru a face abuzuri alimentare, atât din punct de vedere cantitativ, cât și calitativ.

Prima recomandare ar fi să ne păstrăm decența în ceea ce privește consumul alimentar, adică să mâncăm câte puțin din toate, excepție făcând produsele care sunt interzise persoanelor cu diabet.

În al doilea rând, le spun tuturor să își facă testări frecvente, pentru măsurarea glicemiei”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, dr. Doina Catrinoiu.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU