Deficitul de cupru apare rar şi nu este, de regulă, semnalat la persoanele care au o dietă echilibrată din punct de vedere nutriţional. Principalele surse de cupru sunt următoarele: fructe de mare - stridii, homari, calamari, midii; vită; ficat; nuci; alune; linte; cereale - ovăz, tărâțe de grâu; avocado; banane; piper negru etc. Medicii susțin cu alcoolul, consumat în exces poate amplifica deficitul de cupru, în timp ce la femei, deficiența poate fi însoțită de menstruații neregulate.
Efectele deficienței de cupru din organism pot fi observate foarte ușor, după anumite simptome vizibile: anemie, vase de sânge fragile ce se pot sparge, colesterol, infecții mai frecvente, pierderea părului sau albirea treptată a pielii și, cel mai important, oboseala cronică. Persoanele care suferă de afecţiuni ale tractului digestiv şi copiii cu diaree prelungită au un risc crescut de carenţă de cupru. Simptomele intoxicării acute cu cupru sunt: greaţă, vomă, diaree şi dureri abdominale, leziuni la nivelul ficatului şi rinichilor, comă şi în cele mai grave cazuri deces.