Deformarea unghiilor este o stare care descrie modificarea semnificativă a formei unghiilor și constituie o problemă de sănătate, deoarece poate indica condiții preexistente de sănătate sau poate fi o consecință a unor infecții. Deformarea unghiilor este adesea confundată cu distrofia unghiilor, o modificare a texturii sau compoziției unghiilor) a cărei cauză este, de cele mai multe ori, o infecție fungică. Cauzele unghiilor deformate la copil sunt numeroase și de cele mai multe ori deformarea este ușoară sau nu este asociată cu condiții de sănătate, astfel că nu reprezintă un motiv de îngrijorare pentru părinte. În cazul unor unghii deformate apărute încă de la naștere, cauza o poate reprezenta o malformație congenitală.
Totodată, susțin specialiștii, unghiile deformate la copil pot fi asociate cu unele afecțiuni dermatologice, cum ar fi psoriazisul specific, o
afecțiune inflamatorie cronică necontagioasă caracterizată prin unghii deformate, îngroșate, decolorate sau care prezintă anumite pete sau gropi pe suprafața lor. Alopecia areata este o afecțiune autoimună care determină căderea părului pe anumite porțiuni ale corpului și care poate afecta inclusiv unghiile, modificând forma și structura acestora. Alte cauze pentru unghiile deformate la copii sunt: infecția unghiilor (paronichia), care rezultă de obicei din cauza bacteriilor pătrunse în piele prin tăieturi în cuticulă și în pliul unghiei. Onicotilomania este o tulburare caracterizată prin mania unui individ de a-și roade unghiile, legată adesea de alte comportamente repetitive concentrate asupra corpului, cum ar fi mușcatul patologic al unghiilor și smulgerea părului. Ca urmare, obiceiul de a roade unghiile poate duce la apariția unor deformări ale acestora.