Puţini ştiu că patima pentru jocurile de noroc este, de fapt, o boală.
Psihologul constănţean Tamara Nichita atrage atenţia că adicţia pentru jocurile de noroc reprezintă o afecţiune psihică şi trebuie tratată ca atare.
„Jocul patologic de noroc este o afecţiune, dar prea puţini oameni o privesc astfel. Ceea ce începe ca o curiozitate sau o joacă nevinovată poate progresa rapid pentru cei care trăiesc intens. Dependenţii de jocurile de noroc sunt oameni supuşi adic-ţiilor psihice, iar efectele sunt dezastruoase. Jocurile de noroc au un caracter aparte pentru că sunt întrunite simultan mai multe condiţii: permisivitatea legislativă şi socială, accesul în cazinouri, prezenţa aparatelor de jocuri de noroc în baruri/cafenele, gradul de expunere a persoanelor apropiate, atât prin comportamentul dependentului - şantaj, furt, ameninţări -, cât şi ca urmare a riscurilor la care îi expune pe cei apropiaţi, în cazul unor împru-muturi provenite din cămătărie”, a explicat psihologul.
Specialistul spune: „Jocul nu naşte dependenţa fizică, aşa cum o fac substanţele din categoria opiumului, ci o dependenţă psihică, foarte apropiată de cea provocată de excitanţi. Dependenţa de jocurile de noroc este o dependenţă bazată pe faptul că jucătorul nu-şi poate controla impulsul de a juca, de a risca. Riscul îl ajută să-şi ia gân-durile de la problemele zilnice, deoarece nivelul crescut de adre-nalină îi dă impresia de bine. În cazul în care câştigă, se simte important, în centrul atenţiei şi îşi doreşte să obţină din nou acest sentiment, iar când pierde speră să îşi ia revanşa, să i se întoarcă norocul, ceea ce-l face să rişte în continuare sume mai mari sau mai mici de bani”.
Dependenţa de jocurile de noroc este foarte puternică şi necesită un efort uriaş din partea împătimitului, pentru vindecare. Iar de un real ajutor este consultarea unui psiholog.