04 Mai 2017
2713 accesări
39 comentarii

Deşi laparoscopia nu mai este o tehnică medicală nouă, pentru pacienţi încă există necesitatea explicării clare şi succinte a aspectelor legate de această procedură. Potrivit dr. Alina Balcan, specialist ATI, din cadrul Spitalului Euromaterna, întrebările primite de la paciente, în cursul consultaţiilor preanestezice, se referă nu numai la managementul anestezic strict, ci şi la indicaţiile laparoscopiei, efectele adverse, durata spitalizării etc.

„Mi-am propus să vin în întâmpinarea acestor neclarităţi în speranţa că pacientele noastre, propuse pentru asemenea intervenţii, vor păşi peste pragul Spitalului Euromaterna cu curaj şi încredere în profesionalismul medicilor noştri şi cu minimum de semne de întrebare. Aşadar, laparoscopia este o alternativă la chirurgia clasică prin deschiderea largă a abdomenului. Laparoscopul este un instrument subţire, cu cameră optică, pentru vizualizarea directă a cavităţii pelvine, pentru introducerea căruia sunt necesare 2-3 incizii minime, de aproximativ 2 cm. Timpul de vindecare evident este mai scurt, iar confortul pacientului crescut. Procedurile laparoscopice sunt efectuate de medici ginecologi cu experienţă, dar şi cu competenţe şi examene susţinute de-a lungul anilor, special în acest domeniu. Cu alte cuvinte, nu orice ginecolog poate efectua această operaţie, iar Euromaterna are asemenea specialişti în colectivul său”, explică medicul specialist.

O laparoscopie poate fi folosită în scop de diagnostic, tratament sau ambele. Astfel, o operaţie începută pentru intenţii de diagnostic poate continua în scop de tratare a afecţiunii descoperite, pentru rezolvarea ei într-un singur moment operator.

Laparoscopia, diagnostic şi tratament

Principalele diagnostice căutate prin această tehnică sunt: durerea pelvină de cauză neexplicată; infertilitate neexplicată; istoric de infecţii pelvine. Intra-operator se pot descoperi: endometrioza; fibroamele uterine; chisturile sau tumorile de ovar; sarcina extrauterină; puroiul; aderenţe pelvine (cicatrici dureroase, rezultate în urma unor operaţii sau infecţii anterioare); infertilitate de cauză tubară (trompe uterine blocate); boala inflamatorie pelvină; cancere ale aparatului de reproducere.

Tratamentele aplicabile laparoscopic sunt: extirparea ovarelor sau doar a chisturilor ovariene; extirparea nodulilor fibromatoşi; blocarea alimentării cu sânge a nodulilor fibromatoşi; extirparea ţesutului endometriozic (tratarea endometriozei); îndepărtarea aderenţelor; legarea trompelor uterine în scop contraceptiv; procedura Burch pentru tratarea incontinenţei urinare; tratarea prolapsului uterin (căderea uterului); histerectomie (îndepărtarea uterului); reversia ligaturii tubare.

Cât durează recuperarea şi care pot fi complicaţiile

Recuperarea începe odată cu trezirea din anestezie, care are loc în sala de operaţie. Când medicul anestezist consideră că pacienta este stabilă, aceasta va fi transferată la Reanimare.

„Acolo va fi monitorizată permanent. Sonda urinară va fi scoasă, dar este posibil ca pacienta să aibă, temporar, dificultăţi în urinare. Recuperarea depinde ca durată, de la câteva ore, la câteva zile, în funcţie de procedura efectuată şi de capacitatea personală de toleranţă a durerii şi de vindecare. După laparoscopie, ombilicul poate fi dureros, la fel, pot exista dureri în umărul drept sau torace, legate de introducerea de gaz medicinal, care dispar în câteva ore. Pot exista vânătăi pe abdomen. Pacienta poate experimenta greaţă şi vomă în prima zi, tratate intens de medicii noştri. Se administrează antibiotic şi calmante pentru durere. Pacienta are nevoie de repaos fizic, câteva zile/săptămâni, putând să se întoarcă la activităţile normale în circa o lună”, asigură specialistul.

Potrivit dr. Balcan, ca în orice intervenţie medicală, de la ingestia unei pastile, la injecţii şi operaţii, pot exista şi complicaţii, chiar dacă totul se face „ca la carte”. De aceea, este foarte important ca pacienta să semnaleze medicului: eventualele dureri abdominale; greaţa sau/şi voma, prelungită peste o zi; febra peste 38 grade Celsius; sângerare sau puroi la locul inciziilor; durere la urinare sau defecare.

Complicaţia, cu cât se diagnostichează mai repede, cu atât mai eficient se tratează.

Xxx

Echipa de medici specialişti din cadrul Spitalului Euromaterna este avizată şi extrem de pregătită pentru a efectua, printre altele, şi această intervenţie.

Pentru detalii, programări, consultaţii şi consiliere, apelaţi numărul de telefon 0241.605.555.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

7 comentarii

27 decembrie 2024
Naonjv
Eyruoi rfmlfl

buy generic prednisone over the counter - <a href="https://starlisone.com/nateglinide/">nateglinide 120 mg tablet</a> captopril usa

14 decembrie 2024
Jhvvgv
Yteoyt jggdig

buy modafinil 100mg for sale - <a href="https://provicef.com/cefadroxil/">oral duricef 250mg</a> combivir for sale

13 decembrie 2024
Uicgap
Incikk qgbupm

purchase phenergan generic - <a href="https://prometacin.com/">buy generic promethazine online</a> oral lincomycin 500mg

8 decembrie 2024
Ljadvt
Ndrnqa hdbypu

buy cheap crixivan - <a href="https://confindin.com/emulgel/">order voltaren gel sale</a> voltaren gel online order

5 decembrie 2024
Mblzkx
Jkogwl nobnqd

valif pills scheme - <a href="https://avaltiva.com/">valif online since</a> sinemet 10mg oral

4 decembrie 2024
Mmmktp
Wsokmx nbdtna

valif online clever - <a href="https://avaltiva.com/rtsinemet/">buy sinemet 10mg for sale</a> sinemet 20mg price

2 decembrie 2024
Fcyeiz
Szypas xxvjfm

eriacta school - <a href="https://eriagra.com/szenegrag/">zenegra online deep</a> forzest bunch