10 Aprilie 2017
4472 accesări
0 comentarii

Deşi nu există teste concrete, care să diagnosticheze această boală, depresia afectează din ce în ce mai multe persoane, fiind considerată boala omului modern. Cu toate acestea, un medic psihiatru sau un psiholog, prin simpla discuţie cu pacientul, poate depista semnele acestei boli. Cu ocazia „Zilei mondiale a sănătăţii”, autorităţile sanitare au adus în atenţia tuturor dificultăţile cu care se confruntă persoanele care suferă de depresie şi necesitatea acestora de a fi ajutaţi de toţi cei care îi înconjoară. De obicei, persoanele care suferă de depresie neagă acest lucru, fără a fi conştienţi de consecinţele pe care le are această afecţiune asupra vieţii personale, de familie şi sociale.

Manifestările depresiei sunt destul de variate, pornind de la o simplă stare de tristeţe, prelungită, până la gânduri de suicid, în cazurile grave. O persoană depresivă este tristă tot timpul, îşi pierde interesul pentru activităţile care înainte îi făceau plăcere, îşi pierde pofta de mâncare, are dereglări ale somnului (de cele mai multe ori, insomnie), este agitată sau devine mai lentă în mişcări, are sentimente de vinovăţie, se simte inutilă, este extrem de obosită, epuizată, şi nu are energie, are o capacitate de concentrare scăzută, este nehotărâtă, pesimistă până la extremă şi pierde masiv în greutate.

„Depresia, o văd ca fiind un simptom care îl ajută pe individ să facă ce nu şi-ar fi permis să facă, dacă nu ar fi avut acest diagnostic. De multe ori, depresia menţine familia într-o stare de echilibru: mama depresivă, prin comportamentul ei, îl determină pe tată să se implice mai mult în sarcinile familiei, practic, lasă simptomul să ceară/să revendice în locul ei. Omul depresiv are nevoie să îşi trăiască tristeţea şi să facă un efort să primească sprijinul celorlalţi. Întrebarea pe care ar putea să şi-o adreseze depresivul este: «Ce îmi dă voie depresia să fac şi ce nu îmi permiteam înainte să fac». În unele cazuri este imperios necesar consultul medicului psihiatru!”, a declarat, pentru Cuget Liber, psihologul Veronica Ardelianu.

Ce declanşează depresia

Această afecţiune nu are o cauză clar definită, însă specialiştii spun că cea mai comună cauză a depresiei este stresul. Depresia poate fi declanşată de anumite evenimente negative, traume sau de un mediu de viaţă ostil, în contextul unei personalităţi fragile sau a unei labilităţi emoţionale. Multe femei suferă de depresie după ce dau naştere unui copil, mai ales primului copil, la menopauză etc. Netratată, depresia poate influenţa negativ viaţa pacientului, poate avea consecinţe nefaste asupra relaţiilor interpersonale, a vieţii profesionale şi poate determina pacientul să consume cantităţi mari de alcool sau droguri.

De cele mai multe ori, depresia nu dispare de la sine, persoanele care suferă de această afecţiune au nevoie de consiliere psihologică pe termen lung sau de tratament medicamentos, indicat doar de către medicul psihiatru evaluator.

Aproape în toate cazurile, depresia se manifestă la nivelul întregului organism, bolnavul are simptome fizice, precum: dureri de cap, simptome ale unor „boli” gastrointestinale, ameţeli, stare generală de rău. În această situaţie, pacientul ajunge în cabinetele multor medici, încercând să afle boala de care suferă, cheltuind bani inutil şi consumându-şi toată energia, deoarece, în final, tot un medic psihiatru îl ajută să rezolve această problemă de sănătate.

xxx

Oricâte investigaţii ar face o persoană depresivă şi oricâte terapii şi tratamente ar urma, aceasta nu se poate face bine fără sprijinul familiei, în primul rând şi al prietenilor, al anturajului, în general. Cu toate acestea, o persoană depresivă poate fi greu de suportat, de aceea, uneori, chiar şi membrii familiei au nevoie de consiliere, pentru a şti ce comportament să adopte în relaţia cu aceasta, pentru a o înţelege mai bine şi pentru a o ajuta să treacă mai repede şi mai uşor de acest episod neplăcut din viaţa sa.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii