20 Iulie 2017
2578 accesări
0 comentarii

Dermatita alergică de contact apare atunci când sistemul imunitar reacţionează împotriva unei substanţe specifice numită alergen, erupţiile cutanate fiind posibil să se dezvolte chiar şi când numai o cantitate mică de alergen s-a aflat în contact cu pielea.

„Este important de ştiut că nu ne naştem cu acest tip de alergie, ci ne sensibilizăm la substanţa incriminată după contacte repetate şi relativ frecvente. De exemplu, putem dezvolta alergie la un produs de îngrijire corporală pe care l-am folosit perioadă îndelungată înainte să cauzeze probleme. Odată sensibilizată, pielea reacţionează şi devine inflamată atunci când intră în contact din nou cu alergenul respectiv. Acesta este motivul pentru care poate izbucni brusc o alergie a pielii de la o substanţă cu care ne-am mai aflat în contact în trecut, însă fără apariţia unor reacţii adverse”, explică dr. Laurenţiu Vlădău, medic dermatolog.

Printre substanţele comune care pot provoca dermatita alergică de contact se află: nichelul, un metal răspândit în diverse produse chimice şi aliaje (bijuterii, nasturi de la blugi şi alte haine, curele etc.), cobaltul (întâlnit frecvent în bijuterii), cosmeticele (în special parfumuri, vopsele de păr, conservanţi şi lac de unghii), conservanţii din creme şi unguente sau chiar unele plante (cele mai comune cauzatoare de alergii fiind crizantemele, narcisele, lalelele şi Primula).

În multe cazuri, substanţa care a provocat erupţii cutanate este uşor de identificat şi nu sunt necesare teste suplimentare. Cu toate acestea, uneori nu este clară cauza acestor erupţii cutanate sau, fiind o substanţă întâlnită în diverse lucruri, nu se poate spune cu exactitate despre ce este vorba. Acesta este un caz în care testarea alergică cutanată va fi recomandată de către medicul dermatolog.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii