Nu mai este de mult un secret că vinul roşu, consumat cu moderaţie, este benefic pentru sănătatea inimii. Alcoolul şi anumite substanţe din vinul roşu, cunoscute sub numele de antioxidanţi, contribuie la prevenirea bolilor cardiovasculare, însă ele ne fac şi oasele mai puternice şi ne protejează împotriva cancerului.
O inimă mai sănătoasă
Mai multe studii realizate în 2000 au confirmat faptul că, dacă este consumat cu moderaţie, vinul reduce riscul de boli cardiovasculare şi de atac de cord.
Cercetătorii suedezi de la Institutul Karolinska au descoperit că, spre deosebire de abstinenţi, cei care consumă alcool cu moderaţie prezintă un risc mai scăzut de deces prematur cauzat de bolile cardiovasculare şi cancer. De fapt, oamenii de ştiinţă au descoperit că orice băutură alcoolică poate fi de folos în acest sens, însă vinul, şi mai ales cel roşu, este cel care ne aduce cele mai mari beneficii.
În plus, cercetătorii au început să înţeleagă modul în care vinul ne transmite proprietăţile sale benefice. Acesta se pare că dilată arterele şi stimulează circulaţia sângelui, diminuând astfel riscul formării cheagurilor care pun în pericol circulaţia şi muşchii inimii.
De asemenea, vinul creşte nivelul HDL, colesterolul „bun”, şi împiedică LDL-ul, colesterolul „rău”, să deterioreze pereţii arterelor. Cercetătorii italieni au demonstrat că atunci când LDL-ul rămâne pe artere, substanţele din vin, numite fenoli, ajută în prevenirea deteriorării vaselor de sânge cauzate de colesterolul rău. De aici rezultă abilitatea vinului de a preveni bolile cardiovasculare şi infarctul miocardic.
Vinul este un scut de protecţie împotriva cancerului
Vinul ne poate proteja de cancer, fapt ce se datorează aceloraşi compuşi fenolici care scad riscul bolilor de inimă. Potrivit cercetătorilor greci de la Universitatea din Creta, fenolii din vin au încetinit dezvoltarea celulelor canceroase în cazul cancerului de sân şi prostată. De asemenea, cercetătorii francezi au găsit dovada că antioxidantul din vin numit resveratrol poate inhiba creşterea celulelor care cauzează cancerul de ficat.
Conform unui studiu publicat de cercetătorii de la University of Missouri School of Dentistry, vinul roşu poate contribui la îndepărtarea cancerului oral datorită conţinutului de resveratrol şi quercitină.
Oase mai puternice
Consumul moderat de vin poate să scadă riscul de osteoporoză. Un studiu american a arătat că femeile care au consumat unul până la trei pahare de vin pe zi aveau o densitate minerală osoasă mai mare decât cele care nu consumau deloc sau care consumau vin în exces.
Şi nu doar femeile beneficiază în urma consumului de vin. Cercetătorii finlandezi au demonstrat că bărbaţii care au consumat unul sau două pahare de vin pe zi au prezentat semne de creştere a densităţii minerale osoase, în comparaţie cu cei care nu au consumat vin deloc.
Cum să beţi în cinstea sănătăţii voastre
O inimă sănătoasă, protecţie împotriva cancerului, oase mai puternice. Cu astfel de beneficii pentru sănătate, veţi crede că medicii vă vor prescrie vinul în orice tratament. Totuşi, în ciuda descoperirilor încurajatoare, mulţi doctori ezită să-i sfătuiască pe pacienţi să înceapă să consume vin, dacă aceştia nu obişnuiesc să bea alcool.
Motivul este simplu: în vreme ce consumul moderat de vin pare să ofere beneficii impresionante, consumul excesiv poate fi mortal. Chiar şi beneficiile pentru sănătate ale vinului dispar atunci când acesta este consumat în exces. De exemplu, studiul citat anterior, care indica o densitate osoasă mai mare la femeile care beau vin în cantităţi moderate, arată că cele care au exagerat cu vinul prezentau o subţiere a oaselor.
Deloc surprinzătoare sunt şi rezultatele unui studiu publicat în International Journal of Epidemiology, în august 2000, care sugera că un consum exagerat de vin poate duce la deces prematur.
Până acum, nu s-a stabilit ce înseamnă mai exact consum „moderat” de vin. Încercaţi totuşi să vă limitaţi la două pahare pe zi, dacă sunteţi bărbat, şi la un pahar pe zi, dacă sunteţi femeie.
La zicala „să bem în cinstea sănătăţii noastre” ar trebui adăugat „cu moderaţie” pentru ca efectul vinului să fie benefic pentru organism.