11 Noiembrie 2024
26 accesări
0 comentarii

Spre deosebire de osteoartrită, care rezultă din uzura articulațiilor, poliartrita reumatoidă este cauzată de un atac al sistemului imunitar asupra țesuturilor articulare, ceea ce duce la o inflamație care se poate răspândi în întregul corp. Potrivit specialiștilor, dieta poate juca un rol semnificativ în gestionarea simptomelor poliartritei reumatoide, deoarece anumite alimente pot crește inflamația, pot perturba răspunsurile imune și pot intensifica simptomele poliartritei reumatoide. De exemplu, carnea roșie, în special carnea procesată, este bogată în grăsimi saturate și conține compuși care pot crește inflamația. Totodată, alimentele bogate în zahăr și carbohidrați rafinați, cum ar fi pâinea albă, pastele și produsele de patiserie, duc la creșterea rapidă a nivelului de glucoză din sânge.

Acest lucru declanșează o creștere a insulinei și a citokinelor proinflamatorii, substanțe ce pot exacerba simptomele artritei reumatoide. Mai mult decât atât, consumul excesiv de zahăr poate contribui la creșterea în greutate, punând un stres suplimentar asupra articulațiilor. În plus, și produsele lactate conțin proteine care pot declanșa răspunsuri autoimune la persoanele cu poliartrită reumatoidă.

Cazeina și zerul, proteinele primare din produsele lactate, pot acționa ca alergeni sau declanșatori imunitari la unele persoane cu poliartrită reumatoidă, ceea ce duce la inflamarea articulațiilor. În plus, produsele lactate sunt o sursă de grăsimi saturate, care contribuie la inflamația sistemică.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU