13 Aprilie 2018
1686 accesări
1 comentariu

Papiloamele cutanate sau verucile pediculate, cum li se mai spune, se prezintă sub mai multe aspecte. Mai mult decât atât, acestea pot avea culori variind de la galben deschis până la negru. Specialiştii susţin că acestea pot fi întâlnite la orice vârstă şi sex, fiind localizate oriunde pe corp, cu frecvenţă mai mare la nivelul jumătăţii superioare. Spre exemplu, la persoane de vârstă mijlocie sau înaintată, pe trunchi, pe braţe sau pe faţă se pot întâlni mici excrescenţe bine delimitate, de culoare brună, constituite din hiperplazia tipică a stratului bazal şi spinos acoperite de stratul cornos îngroşat care formează perle printre celelalte celule.

Culoarea închisă provine de la pigmentarea abundentă a celulelor din stratul bazal. Aceste leziuni papilomatoase epidemice se caracterizează prin evoluţia lor benignă, transformarea lor malignă fiind foarte rară. De asemenea, pe mucoasa laringiană se întâlnesc papiloame, de obicei multiple la copii şi adolescenţi, unice la adulţi.

La adulţi prezintă o anumită tendinţă de recidivă şi invazie a ţesuturilor învecinate sau chiar de transformare malignă.

Aceleaşi complicaţii se pot întâlni în unele papiloame vulvare, vaginale sau peniene la persoane mature. Problema este că acestea se

înmulţesc putând ajunge la sute, la persoanele cu deficit de imunitate antivirală. Prejudiciul este, mai ales, estetic, dar uneori, prin traumatizare repetată, pot creşte sau pot deveni dureroase prin trombozarea vasului sanguin central.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU