Anovulaţia este, la ora actuală, unul dintre cele mai frecvente motive de prezentare la medic şi reprezintă întreruperea succesiunii de evenimente ce duc la dezvoltarea unui folicul ovarian dominant şi la eliminarea unui ovul capabil de a fi fecundat.
De asemenea, anovulaţia reprezintă pentru foarte multe femei un obstacol în obţinerea unei sarcini şi poate avea la bază numeroase cauze. Din fericire, cu un tratament adecvat, acestea pot fi remediate şi restabilită ovulaţia, respectiv obţinută sarcina. Anovulaţia poate fi, totuşi, câteodată, dificil de depistat, pentru că unele femei au cicluri menstruale normale, chiar daca nu ovulează. Cel mai adesea, însă, femeile care nu ovulează nu au nici menstruaţie (amenoree) sau nu au menstruaţie regulată (oligoamenoree).
„Majoritatea acestor efecte negative sunt cauzate de sinteza insuficientă de progesteron, hormon care se opune acţiunilor estrogenilor şi are rol în implantarea produsului de concepţie şi în menţinerea sarcinii. Această situaţie poate apărea sporadic la orice femeie sănătoasă, dar atunci când devine repetitivă, cronică, determină multiple efecte negative: tulburări ale ritmului menstruaţiilor (flux menstrual, durată, ritm), ce pot să meargă până la lipsa menstruaţiei (amenoree). Apoi, se poate vorbi despre hemoragiile uterine disfuncţionale (apărute între menstruaţii), scăderea densităţii minerale osoase, ce predispune la osteoporoză şi fracturi, infertilitate. Nu în ultimul rând, poate fi amintită şi îngroşarea endometrului (stratul din uter care se elimină parţial în cursul menstruaţiei) şi creşterea riscului de cancer de endometru”, a declarat dr. Mihai Zisu, medic specialist Obstetrică-Ginecologie.