09 Martie 2022
602 accesări
0 comentarii

În general, tartrul începe să se depună pe dinți de la o vârstă relativ fragedă, cam pe la 9-10 ani, din momentul în care apar dinţii definitivi şi poate fi întâlnit în unele cazuri până după vârsta de 40 de ani. Această stare apare, de fapt, în urma unui întreg proces, care poate fi, bineînţeles, evitat. Ce se întâmplă, de fapt? Bacteriile se depun pe dinţi, apare placa bacteriană şi apoi se formează tartrul care poate fi îndepărtat doar de medicul stomatolog în urma unor şedinţe specializate.

De regulă, ritmul de formare a tartrului dentar depinde de mai mulţi factori, iar natura alimentelor pe care le consumați este unul dintre cei mai importanți. La fel de important este şi modul în care mestecați mâncarea. De asemenea, poziţia dinţilor este un alt factor, întrucât nu toţi dinţii sunt la fel de afectaţi de depunerile de tartru. În principiu, zona internă a dinţilor frontali este cea mai afectată, deoarece periuţa pătrunde mai greu în aceste zone, iar placa bacteriană ajunge să se transforme în tartru.

Vă confruntați cu problema tartrului pe dinți? În această situație, trebuie să știți că o mai bună igienă dentară și consumul anumitor alimente, cum ar fi merele, roșiile și căpșunile, vă pot ajuta la prevenirea apariției tartrului pe dinți. Potrivit dr. Cosmina Stoica, tartrul dentar reprezintă întărirea plăcii bacteriene din cauza depozitului de minerale. Pe scurt, acest lucru face ca dinții să pară neatractivi, fiind gălbui sau maronii. De asemenea, la limita dintre gingii și dinți, resturile pot fi și mai închise la culoare. Prin urmare, apare un fel de crustă pe acea zonă. La atingere, tartrul este aspru și, dincolo de a fi o problemă estetică, poate duce la apariția altor probleme de sănătate.

De exemplu, atunci când tartrul interacționează cu anumite alimente (cum ar fi dulciurile, cola și prăjelile), eliberează un acid care poate provoca apariția cariilor. Totodată, anumite obiceiuri, precum fumatul, alcoolismul și consumul excesiv de cafea pot favoriza apariția tartrului, dar poate exista și o anumită predispoziție genetică la producția de tartru.

În general, cel mai bun remediu împotriva tartrului este prevenția, și, desigur, obiceiurile adecvate de igienă dentară ajută la prevenirea apariției acestei plăci. Tocmai de aceea, specialiștii recomandă spălatul pe dinți după fiecare masă sau de cel puțin două ori pe zi. În plus, folosirea aței dentare cel puțin o dată pe zi ajută la prevenirea apariției tartrului. Unii oameni mai folosesc bicarbonat de sodiu amestecat cu lămâie sau sare pentru a spori igiena dentară și pentru a menține culoarea dinților.Totuși, aveți grijă la utilizarea bicarbonatului, deoarece excesul poate deteriora smalțul. Și lămâia are proprietăți antibacteriene de mare folos atunci când vine vorba de combaterea tartrului, dar după folosire, clătiți-vă bine pentru ca a doua zi să nu apară pete pe pielea din jurul gurii.

Taguri articol: sfatul medicului alcool alimente dulciuri stomatologie

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU