Statisticile Asociaţiei Europene de Parkinson arată că incidenţa cazurilor de Parkinson este pe un trend ascendent, în întreaga lume. În România, datele Asociaţiei Române AntiParkinson relevă că, la ora actuală, sunt trataţi peste 70.000 de bolnavi cu această boală, dar există un număr mult mai mare de pacienţi nediagnosticaţi. Câteva mii avem şi în judeţul Constanţa.
Din păcate, de multe ori, diagnosticarea bolii se face atunci când pacientul se află deja într-un stadiu avansat de boală, iar o cauză este lipsa de informare a pacienţilor, care adesea confundă sau chiar ignoră simptomele specifice bolii Parkinson. Pentru a-i informa pe constănţeni cu privire la această boală, unul dintre medicii renumiţi ai Constanţei, dr. Any Axelerad, şeful secţiei Neurologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU), a organizat, în weekend, un eveniment dedicat persoanelor cu Parkinson. La acesta au luat parte şi primarul Constanţei, Vergil Chiţac, şeful Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ), Cristina Schipor, precum şi alţi invitaţi.
Cu această ocazie, edilul a declarat că i-a plăcut, în cadrul prezentării, în mod special sintagma „domnul Parkinson”, care este o boală degenerativă, pacientul nemaireuşind să aibă control asupra mişcărilor voluntare. „Din nefericire, din câte ştiu, statisticile arată că avem din ce în ce mai mulţi pacienţi care au această boală. România nu este în top, pe numărul unu. Se pare că avem gene mai bune faţă de anglo-saxoni sau decât popoarele nordice şi cred că pe noi ne ajută şi clima”, a precizat primarul.
Directorul DSPJ a declarat că le doreşte pacienţilor multă sănătate, iar celor care nu au boala să se bucure de privilegiul de a fi sănătoşi, dar să fie atenţi la tot ce ar putea conduce la această boală.
Evenimentul organizat în sala de spectacole a Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” a reunit sute de persoane. Unele bolnave, în diferite stadii ale bolii, cu bastoane sau fără, altele aflate în stadii incipiente sau, pur şi simplu, interesate să afle informaţii utile despre Parkinson pentru rudele de acasă, care se pot deplasa mai greu.
Tuturor acestor oameni, medicul le-a mărturisit că are în vedere ca pe viitor să continue munca de cercetare și să fie alături de pacienți.
„«Împreună facem diferența în boala Parkinson» este doar primul eveniment medical dintr-o lungă serie de evenimente pe care le pregătim și la care ne gândim. Sperăm ca în viitor să demarăm și o caravană in satele din Dobrogea, prin care să diagnosticăm boala Parkinson în stadii incipiente. Din păcate, aceasta nu face victime doar în rândul persoanelor vârstnice, ci şi mai tinere, de 40-50 de ani. Ziua de azi mi-a adus atât de multă emoție și recunoștință și pentru asta vă mulţumesc tuturor“, a declarat dr. Any Axelerad.
Cum spuneam, atât bolnavii, cât şi aparţinătorii acestora au fost impresionaţi şi au plecat, la final, cu o mulţime de informaţii care îi vor ajuta foarte mult. „Felicitări doamnei doctor și întregii sale echipe, pentru organizarea unui eveniment de excepție. Un subiect prezentat pe înțelesul pacienților, momente artistice de încântare pentru suflet, o lecție de profesionalism și empatie. Mulțumim pentru atenția acordată fiecărui detaliu și fiecărui pacient”, a declarat una dintre paciente, Minodora A.
„Mulțumim din suflet pentru un eveniment superb, de unde am plecat cu foarte multe informații folositoare și binedispuşi”, a precizat, la rândul său, Elena C. „Felicitări pentru evenimentul inedit şi atent organizat! S-au văzut dăruirea din suflet şi priceperea profesionistului desăvârşit. Mulțumim pentru tot ce ați împărtăşit cu noi, pentru buna dispoziție creată prin momentele artistice cu bun gust inserate. Sperăm ca acest eveniment să fie unul dintr-o serie mai lungă, care ar putea coagula o comunitate a bolnavilor de Parkinson şi a aparținătorilor acestora, o comunitate în care informația ar putea circula mai repede şi în care membrii ei s-ar putea sprijini reciproc”, a precizat Daniel P.
La final, după prezentarea dr. Anca Daniela Raiciu privind beneficiile plantelor medicinale asupra organismului, a existat şi o tombolă, în cadrul căreia au fost extrași trei câștigători, care vor beneficia în perioada următoare de una din terapiile care-i ajută în ameliorarea bolii Parkinson.