Sindromul colonului iritabil este o boală care afectează destul de mulţi oameni, în ziua de azi, fiind întâlnit atât în rândul copiilor, cât şi al adulţilor. Din cauza faptului că afecţiunea se manifestă prin dereglări digestive comune, care apar intermitent, persoanele cu această problemă nu se adresează medicului pentru diagnostic şi tratament, prelungindu-şi astfel suferinţa.
În general, semnele acestei afecţiuni variază ca gravitate de la o persoană la alta şi cel mai des includ durere abdominală, balonare, flatulenţă, constipaţie şi diaree.
Principala cauză care determină apariţia sindromului de colon iritabil este activitatea deficitară a musculaturii netede de la nivelul colonului. În acest caz, contracţiile muşchilor intestinali sunt neregulate şi necoordonate, fiind îngreunată mişcarea reziduurilor alimentare prin colon. Acumularea acestor materiale duce la obstrucţia parţială a tractului digestiv, care se manifestă prin acumulare de gaze, constipaţie şi durere abdominală.
În principiu, cauzele acestei activităţi anormale a colonului n-au fost, încă, stabilite, dar factori precum alimentaţia, stresul, sedentarismul şi dereglările hormonale pot agrava simptomele afecţiunii.
„Colonul iritabil este o afecţiune căreia unii pacienţi nu îi dau prea mare importanţă. Ba chiar, mai mult decât atât, unii credeau până acum că boala există doar în mintea lor şi că are un determinism psihic, motiv pentru care pacienţii erau fie luaţi în glumă, fie trimişi la psihiatrie, dar nu este chiar aşa. Studiile au arătat că acest colon iritabil poate avea o patogenie complexă, adică există şi un factor psihic, pentru că aceşti pacienţi percep altfel durerea, în general, şi reacţionează la diverşi factori emoţionali, de stres, mai ales, prin tulburări de tranzit”, ne-a declarat dr. Mărioara Muşat, medic specialist gastroenterolog.
XXX
În afară de factorul psihic, cea mai în vogă la ora actuală este teoria suprapopulării bacteriene, adică intestinul este populat cu o floră saprofită, care se află, de regulă, în colon.
Din anumite cauze, pot apărea aceste suprapopulări bacteriene, iar flora, al cărui loc este în mod firesc în colon, ascensionează în intestinul subţire. Ca urmare, se produc gaze şi de aici apar durerile, care difuzează, apoi apar balonările şi tulburările de tranzit care pot fi constipaţie sau diaree.