Calea de transmitere a infecţiei HIV/SIDA, cea mai des întâlnită, continuă să fie cea heterosexuală, însă consumul de droguri injectabile reprezintă calea de transmitere cu cea mai îngrijorătoare evoluţie din ultimii ani. Dacă, în anul 2010, rata de infecţie cu HIV se situa sub procentul de 3%, în numai doi ani, cazurile identificate la utilizatorii de droguri injectabile s-au înmulţit până la 30%.
„Cu toate că, în prezent, valoarea procentului de transmitere a HIV prin consumul de droguri pe cale intravenoasă a scăzut la 20%, medicii specialişti atrag atenţia asupra riscurilor şi efectelor nocive la care se expun persoanele din această categorie, în special tinerii cu vârste cuprinse între 25 şi 34 de ani”, anunţă reprezentanţii Insti-tutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balş”.
Pe lângă drogurile injectabile, marijuana şi etnobotanicele sunt cele mai utilizate droguri de către seropozitivi, conform statisticilor. La nivel naţional, din cele 698 de cazuri noi de infecţie cu HIV/SIDA identificate în anul 2015, au fost depistate 370 de persoane infectate cu HIV şi 328 de persoane diagnosticate cu SIDA. De asemenea, din numărul total de pacienţi diagnosticaţi cu HIV/SIDA, în cursul anului 2015, s-a înregistrat un număr de 168 decese.