Oricare ar fi cauza durerii de rinichi este necesară prezentarea la doctor pentru a stabili tratamentul adecvat
Durerile de rinichi sunt adesea confundate cu nevralgiile sau durerile de coloană, sau chiar cu afecţiuni genitale în cazul femeilor dacă durerea iradiază până în zona abdomenului inferior. Diferenţa majoră însă, o face blocajul urinării, urmată de o durere intensă, greaţă, vărsături şi febră. Toate acestea sunt rezultatul unei boli de rinichi care ar trebui să îndrepte bolnavul către medicul urolog.
Durerea este mai intensă în sezonul rece
O caracteristică aparte a colicii nefritice, aşa cum este denumită în medicină, este durerea care apare brusc şi este extrem de violentă. Principalele cauze sunt pietrele la rinichi şi „trecerea” acestora în calea urinară, infecţii ale tractului urinar sau chiar fragmente ale unor tumori mai vechi.
„În cazul colicii nefritice se pune şi problema unui diagnostic diferenţial cu sindromul de colon iritabil, durerea lombară sau bolile inflamatorii genitale. Diagnosticul este pus după examenul clinic al pacientului, «istoricul» durerii pe care acesta o resimte, urmate de o serie de investigaţii la sânge şi ecografie. De altfel, durerea are un debut brusc şi agresiv, astfel că pacientul devine extrem de agitat pentru că nu îşi poate găsi o poziţie antalgică, adică prin care să se amelioreze durerea. Este însoţită de urinare cu sânge, crampe, şi poate fi declanşată de efort fizic susţinut, expunere la frig sau umezeală şi ingestia de cantităţi mari de lichide”, explică dr. Viorel Tode, medic primar urolog.
Ce este de făcut
Deşi durerea poate să dispară la câteva ore după ce bolnavul a luat medicamente antiinflamatoare sau analgezice, nu înseamnă că problema este rezolvată. Medicul spune că mai ales în cazul unor „pietre” care tranzitează calea urinară, trebuie impus un tratament specific pentru că acestea nu sunt eliminate prin medicamente.
„Criza dureroasă se poate prelungi până la câteva ore şi poate ceda spontan dacă calculul trece în vezică. Atenţie însă! Aportul de lichide trebuie urmat numai în cazul calculilor mici pentru a ajuta tranzitul. În cazul celor de dimensiuni mai mari, se impune cura de sete, adică se va limita aportul de lichide, care agravează durerea”, completează medicul.
Oricare ar fi cauza durerii de rinichi este necesară prezentarea la doctor pentru a stabili tratamentul adecvat. În cazul în care vărsăturile şi durerea persistă peste două zile, poate fi vorba despre obstrucţia urinară,iar dacă durerea este însoţită de oboseală, febră şi stare generală proastă acest lucru este obligatoriu.
Depistarea precoce şi tratamentul afecţiunii prelungesc viaţa rinichilor, mai spune medicul, care le recomandă bolnavilor care suferă de diabet zaharat, hipertensiune sau obezitate să consulte periodic un medic specialist pentru a împiedica eventualele complicaţii.