Deşi de multe ori ignorate, durerile sau modificările care apar la nivelul picioarelor pot ascunde boli grave, încă nedepistate şi care, netratate, pot fi extrem de periculoase pentru sănătate, pe termen lung. Medicii explică ce boli pot fi trădate de picioare şi care sunt cauzele lor. În primul rând, durerile care apar în zona metatarsiană (situată între călcâi şi degetele de la picior) pot fi cauzate de aşa-numita fractură de stres. Aceasta este o mică fisură a unuia dintre oasele metatarsiene. Fractura poate fi cauzată de exerciţiu fizic intens sau de mersul pe distanţe lungi.
„Muşchii obosesc şi nu mai susţin scheletul osos. Atunci, efortul pică direct pe oase şi apare această crăpătură. Astfel de fracturi apar, de cele mai multe ori, la persoanele în vârstă, dar şi la cei care suferă de osteoporoză. Apoi, durerile metatarsiene, dar şi de călcâie mai pot fi cauzate de fascita plantară necrozantă, o afecţiune ce constă în inflamaţia ligamentelor piciorului sau a celui ataşat de osul călcâiului.
Post-traumatic sau în urma strivirii piciorului se poate ajunge la o întrerupere a vascularizării, care poate fi foarte gravă. De asemenea, degetele roşii, albe şi albastre sunt semne ale tulburărilor vasculare, de tipul bolii Raynaud sau ale degerăturilor”, explică dr. Mihaela Leventer, dermatolog.
Cauza este reprezentată de o strâmtare bruscă a arterelor, numită vasospasm. Aceasta poate fi declanşată de stres sau de schimbările de temperatură. În acelaşi timp, degetele curbate pot fi, şi ele, un simptom al bolii reumatismale sau un efect secundar al apariţiei monturilor (montul este o mărire a articulaţiei degetului mare de la picior). De obicei, umflarea picioarelor este o neplăcere temporară, cauzată de statul îndelungat în picioare sau de o călătorie prea lungă, în special în cazul femeilor însărcinate.