Rolul rinichilor este de a curăța sângele, de a elimina substanțele reziduale, de a filtra lichidele și de a menține un echilibru între sarea și mineralele din organism, contribuind astfel la reglarea tensiunii arteriale. Ce se întâmplă, însă, în caz de îmbolnăvire a acestora și cum ne dăm seama că avem o problemă?
Potrivit dr. Andra Mititelu, dacă rinichii nu funcționează la capacitatea lor normală, pacientul începe să se trezească tot mai des noaptea pentru a urina sau simte o presiune sau durere când urinează. Alteori, apar durerile în partea inferioară a spatelui, iar durerea de spate localizată în zona rinichilor este un semn clar care anunță probleme renale. De asemenea, bolnavul se poate confrunta cu lipsa poftei de mâncare, acest simptom apărând în momentul în care se formează depozite de toxine la nivelul rinichilor.
Totodată, mâinile și picioarele sunt umflate atunci când rinichii nu elimină excesul de lichide din corp și intervine oboseala nejustificată, întrucât organismul nu mai secretă în cantități normale un hormon care îl stimulează să transporte oxigen către celulele roșii. Din această cauză, poate apărea oboseala excesivă.
În același timp, individului îi apar iritații și suferă de mâncărimi la nivelul pielii, începe să aibă senzația de greață și de amețeală.