Foarte mulți bărbați sunt diagnosticați în ziua de azi cu durere inghinală, care reprezintă disconfortul apărut în partea internă a coapsei superioare, putând iradia înspre partea inferioară a abdomenului. Atenție, însă! Nu este același lucru cu durerea testiculară, deși cele două pot fi asociate.
Cel mai frecvent, durerea inghinală este cauzată de o întindere musculară, de ligament sau de tendon. Această durere apare frecvent în rândul bărbaților sportivi, atleților de performanță sau în cazul unui efort fizic exagerat. Durerea poate fi bruscă, în timpul efortului fizic sau se poate agrava în timp, fiind progresivă. Potrivit dr. Silvia Panait, continuarea efortului fizic va înrăutăți durerea inghinală. În plus față de cauza cea mai frecventă, de natură musculară, există și alte cauze ale durerii inghinale. Acestea includ: hernia inghinală, adică migrarea unui țesut prin canalul inghinal, cel mai frecvent fiind o ansă intestinală sau o porțiune de țesut adipos. Astfel, într-o regiune slăbită a peretelui abdominal inferior, acest țesut migrează și veți putea observa o formațiune la nivel inghinal, în special în anumite poziții sau atunci când tușiți.
Prostatita, în schimb, este infecţia şi/sau inflamaţia glandei prostate. În plus faţă de durerea inghinală, veţi observa dificultăţi de urinare. Orhita este inflamaţia unuia sau ambelor testicule şi poate cauza probleme de fertilitate, iar torsiunea testiculară apare atunci când un testicul se răsuceşte în interiorul scrotului. Durerea poate fi atroce, ca şi durerea provocată de o lovitură. Aceasta reprezintă o urgenţă medicală şi se impune tratamentul chirurgical de urgenţă, în primele ore, acesta fiind esenţial. Alteori, cancerul testicular produce o formaţiune inghinală nedureroasă. Totuşi, uneori poate apărea durerea. Astfel, cancerul testicular este unul dintre diagnosticele ce trebuie excluse la pacienţii cu durere inghinală.
Câteodată, durerile de şold date de afecţiuni precum artrita pot iradia către regiunea inghinală. Medicul va identifica cauza durerii şi va prescrie tratament, cel mai frecvent cu antialgice şi antiinflamatoare.
Nu în ultimul rând, infecţiile ce afectează rinichii pot avea durerea inghinală ca şi manifestare. Simptomele vor include şi urinat frecvent şi urină anormală, de culoare închisă sau chiar hemoragică. Calculii renali sau „pietrele” sunt mici cristale ce se formează în rinichi, din colesterol sau alte substanţe restante. Durerea poate fi severă şi iradiază în diverse regiuni, precum spatele, abdomenul, sau la nivelul regiunii inghinale şi organelor genitale.
„Mare atenţie! Simptomele herniei sunt semnale de alarmă: durere bruscă la nivelul formaţiunii sau inflamaţia acesteia, oprirea tranzitului intestinal, greaţă, vărsături, febră. Apelaţi la ajutor medical de urgenţă dacă aveţi oricare dintre aceste simptome, întrucât hernia strangulată, de exemplu, reprezintă o patologie ameninţătoare de viaţă”, a precizat medicul.