08 Septembrie 2019
1179 accesări
0 comentarii

Răni pe mâini, tălpi și la articulații, dureri, disconfort, jena de a fi privit diferit de cei din jur – sunt doar câteva dintre problemele pe care le aduce psoriazisul în viața celor afectați. Boala nu se vindecă, dar poate fi ținută „în frâu”, cu un tratament corect și un stil de viață sănătos.

Psoriazisul este o boală de piele frecvent întâlnită. Potrivit statisticilor afectează aproximativ 3% din populație, în egală măsură femei și bărbați. Poate să se declanșeze la orice vârstă și este caracterizată de faptul că are perioade de criză, de pusee și perioade de latență.


„Psoriazisul presupune o înnoire exagerat de rapidă a pielii, trei – patru zile în loc de 28 de zile. Uneori, leziunile cutanate care apar sunt urmate sau însoțite de afectarea articulare. În mod frecvent, sunt implicate articulațiile mici, de la mâini și picioare, dar pot să apară și dureri de umeri, coate, genunchi, șold sau coloana vertebrală”, a descris dr. Irena Smadea, medic specialist dermatolog.
Leziunile apar pe orice parte a corpului, dar, în general, în cazul adulților, nu apar pe față.


O întrebare frecventă a pacienților este dacă boala este contagioasă. Dr. Smadea a subliniat că afecțiunea nu este contagioasă, dar nici ereditară. „Se moștenește o genă, care înseamnă predispoziția de a face boala. Pe fondul genetic, care nu poate fi schimbat, intervin factori externi comuni și astfel apare boala. Uneori, nu se poate identifica clar despre ce factor este vorba. Dar, de cele mai multe ori, sunt factori precum infecțiile bacteriene – cum ar fi cele respiratorii, medicamente – precum interferonul sau propanolul, atenolol, corticoizii sistemici, indometacin etc. De subliniat, corticoizii puternici, precum dermovate sau diprophos injectabil sunt „dușmanii” redutabili ai psoriazisului. Ei ascund boala pe o perioadă scurtă, după care reizbucnește într-o formă mai extinsă mai gravă”, a explicat dr. Smadea. Alți factori declanșatori mai pot fi modificările hormonale (nașterea sau prima menstruație) sau traumatismele fizice.


„Studiile arată că în cazul pacienților cu psoriazis, copiii lor au șanse 10% să facă boala. Dacă ambii părinți au boala, atunci copilul are 50% șanse risc de boală”, a adăugat specialistul.
E drept, psoriazisul nu se vindecă. Dar cu un tratament corect poate fi „ținut în frâu”. „Psoriazisul este o boală cronică, ce evoluează în pusee, adică apare și dispare, dar un tratament incorect poate duce la prezența permanentă a leziunilor pe corp”, a mai precizat dr. Smadea.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Florentina BOZÎNTAN