14 Ianuarie 2024
43 accesări
0 comentarii

Electromiografia (EMG) este o procedură recomandată deseori de medici, având scopul de a evalua starea și buna funcționare a nervilor și mușchilor. Totodată, aceasta este foarte importantă pentru diagnosticarea diferitelor afecțiuni ale sistemului nervos periferic.

Electromiografia este realizată de un neurolog specializat în această procedură şi partea bună este că nu-i nevoie ca pacientul să fie internat în spital, procedura putându-se realiza şi în ambulatoriu. În general, susţin specialiştii, ea este recomandată în scopul evaluării afecțiunilor neuromusculare, pentru că permite evaluarea nervilor periferici și a activității musculare.

Investigația presupune înregistrarea răspunsului muscular după aplicarea unui stimul electric de mică intensitate, pe traiectul nervului cercetat. Sunt folosiți electrozi de suprafață (mici discuri metalice care se lipesc de piele), sau ace-electrod (acestea sunt ace speciale, foarte fine). Atenţie! Procedura poate avea reacții adverse, dar nu în măsură să provoace un disconfort major pentru pacient. În cazul electromiografiei cu electrozi, aplicarea curentului electric determină un disconfort local, în funcție de parametrii curentului utilizat, de aceea colaborarea pacientului cu medicul este foarte importantă.

În ceea ce privește electromiografia cu ac, aceasta este considerată o procedură minim invazivă, deși disconfortul creat de înțepătura cu acul este minim. De cele mai multe ori, pacienților li se recomandă efectuarea unui EMG atunci când prezintă simptome care indică o suferință a nervului periferic sau a mușchiului. Aceste simptome pot include: amorțeli; parestezii (senzația de arsură sau de furnicături); slăbiciune musculară; dureri musculare (crampe, cârcei); dureri la nivelul unui membru (mână sau picior).

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU