electroterapie-1353602581
Electroterapia este un cumul de proceduri medicale care permite corectarea afecţiunilor apărute încă din copilărie, pentru a se evita mai târziu complicaţiile şi intervenţiile chirurgicale. Adică în cazul scoliozelor, lordozelor sau oricărei afecţiuni care deformează oasele copiilor, electroterapia scuteşte bolnavul de suferinţa la care ar fi supus în urma unor intervenţii medicale mult mai drastice şi mai solicitante.
Stimularea electrică de mică, medie sau mare intensitate este o formă de terapie care ajută organismul să se vindece, după ce a fost vătămat şi ca un pas important în recuperarea medicală în diverse afecţiuni ale coloanei vertebrale, ligamentelor sau tendoanelor. Pulsaţiile electrice care se utilizează în electroterapie acţionează la nivelul terminaţiilor nervoase pentru a le stimula.
„Acest tip de terapie poate să intervină definitoriu în cazurile de afecţiuni care, neglijate, ar necesita intervenţii chirurgicale şi care ar avea nevoie de ani de recuperare. Şi pentru că boala fizică lasă şi urme psihologice asupra pacientului, este bine să se intervină cât mai rapid. În plus, acest tip de terapie aduce ameliorări majore în afecţiunile dege-nerative, astfel că se modifică şi calitatea vieţii bolnavilor”, a explicat Livia Urzică, balneokinetoterapeut al Centrului de fizioterapie Fizio-Livs din Constanţa.
O şedinţă de electroterapie durează o oră şi se poate realiza în orice perioadă a anului, în cure de 10-12 zile. Pacientul va fi monitorizat de la începutul terapiei, iar la finalul acesteia poate primi recomandările adecvate bolii pe care o manifestă. Acestea presupun mai ales evitarea expunerii prelungite la frig, repaosul, dar şi evitarea efortului susţinut.
Stimularea galvanică tratează leziunile
Acest tip de terapie face parte tot din electroterapie şi tratează leziunile acute. În acest caz, durerea este ameliorată prin aplicarea directă a curenţilor electrici pe zona afectată, pentru a se opri inflamaţia.
„Terapia galvanică presupune stimularea delicată a ţesuturilor şi celulelor pielii prin care substanţele de tratament să intre în organism. Printre afecţiunile care răspund cel mai bine în urma acestui tratament se numără nevralgiile, artrozele, parezele şi periartritele”, a completat kinetoterapeutul Livia Urzică.
Acest tip de terapie se poate aplica în funcţie de gravitatea bolii astfel: galvanizare simplă, baie galvanică parţială sau completă şi ionoforeză. Efectele terapeutice ale curentului galvanic sunt resimţite după primele şedinţe de terapie şi au un puternic efect analgezic, excitant, stimulant şi vasodilatator. Din acest motiv, specialistul nu recomandă terapia celor care suferă de boli cardiovasculare, hipertensivilor, bolnavilor de cancer sau alte boli organice grave. Mai mult decât atât, fiecare pacient se prezintă la specialist după ce a trecut printr-o serie de analize de sânge şi investigaţii care să releve că nu suferă de una dintre afecţiunile amintite. După stabilirea diagnosticului, fiecare pacient are întocmită o fişă individuală de tratament care va conţine atât informaţii despre terapia pe care trebuie să o urmeze, cât şi despre durata acesteia şi numărul de şedinţe. O şedinţă de galvanizare durează până la 20 de minute şi nu se recomandă mai mult de două şedinţe pe săptămână.