02 August 2024
106 accesări
39 comentarii

Endometrioza este o afecțiune în care țesutul care acoperă interiorul uterului, numit endometru, crește în afara acestuia. Această creștere anormală a țesutului poate afecta atât organele din jurul uterului, cum ar fi ovarele, trompele uterine, cât şi alte organe din pelvis. Aceasta poate provoca simptome dureroase și afectează, de cele mai multe ori, calitatea vieții femeilor.

De regulă, simptomele endometriozei variază, în funcție de severitatea afecțiunii și de localizarea țesutului endometrial crescut. De exemplu, unele femei pot avea simptome minime sau deloc, în timp ce altele pot experimenta dureri intense și alte probleme de sănătate. Toate acestea în condiţiile în care endometrioza poate afecta ovarele, trompele uterine și țesuturile din pelvis. În cazuri rare, ea poate să se extindă și dincolo de zona pelviană.

Potrivit dr. Ionica Ciortan, una dintre cauzele apariției endometriozei este menstruația retrogradă. Practic, fluxul menstrual, în loc să iasă din corp, se întoarce prin trompele uterine în cavitatea pelviană, unde celulele endometriale se atașează și cresc. Apoi, trebuie avută în vedere transformarea celulelor peritoneale. „Această teorie sugerează că hormonii sau factorii imuni transformă celulele peritoneale în celule similare celor endometriale. Totodată, pacienţii trebuie să ştie că sistemul limfatic sau sanguin poate transporta celulele endometriale în alte părți ale corpului, dar, în acelaşi timp, endometrioza poate fi ereditară, astfel încât femeile care au membri ai familiei cu această afecțiune sunt mai predispuse să o dezvolte. De asemenea, sunt situaţii în care problemele imunitare pot face ca organismul să nu recunoască și să nu distrugă țesutul endometrial care crește în afara uterului”, a explicat medicul. Specialistul a precizat că dezechilibrele în compoziția microbiotei intestinale și ale tractului reproducător, cunoscute sub numele de disbioză, perturbă funcția imună normală. Mai departe, acest dezechilibru poate duce la creșterea citokinelor proinflamatorii și la o funcție imunitară compromisă, contribuind la patogeneza endometriozei. Din păcate, în timp, această dereglare imunitară poate evolua într-o stare cronică de inflamație, creând un mediu favorabil pentru creșterea aderențelor și angiogenezei, determinând astfel debutul și progresia endometriozei.

Deși nu există o modalitate garantată de prevenire a endometriozei, există anumiți factori de stil de viață care pot fi benefici pentru reducerea riscului sau ameliorarea simptomelor, cum ar fi: menținerea unei greutăți corporale optime, exerciții fizice regulate, limitarea consumului de alcool și cafeină, reducerea consumului de alimente procesate și bogate în zahăr, gestionarea stresului. Nu uitaţi! Consultarea medicului în legătură cu opțiunile contraceptive și gestionarea simptomelor poate fi utilă pentru femeile cu endometrioză sau cu risc de a dezvolta această afecțiune.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

7 comentarii

2 ianuarie
Erlqnm
Klatkp cdxhsc

deltasone 10mg pill - <a href="https://starlisone.com/">prednisone 20mg uk</a> buy captopril 25mg for sale

29 decembrie 2024
Btqzhh
Vjhefu futczl

prednisone 5mg for sale - <a href="https://starlisone.com/nateglinide/">order nateglinide 120 mg online cheap</a> cost captopril

17 decembrie 2024
Aumjmx
Ucjvzf gmtdbb

stromectol medication - <a href="https://ivercand.com/">ivermectin 12mg tablets</a> tegretol 200mg over the counter

16 decembrie 2024
Qkentf
Itgrzk isojiy

phenergan price - <a href="https://prometacin.com/jilincomycin/">lincomycin 500mg over the counter</a> lincocin pills

8 decembrie 2024
Qlhgeu
Gpnwqp ipdmfh

valif online blank - <a href="https://avaltiva.com/rtsinemet/">generic sinemet</a> order sinemet 10mg pills

6 decembrie 2024
Ddkbxv
Nqezoo kbuejl

cost crixivan - <a href="https://confindin.com/confido/">order confido sale</a> where can i buy emulgel

30 noiembrie 2024
Yhhmct
Vblvvz pichmb

eriacta supply - <a href="https://eriagra.com/asildigrah/">sildigra our</a> forzest polish

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU