03 August 2018
887 accesări
0 comentarii

Cancerul osos poate debuta la nivelul oricărui os din organism, dar cel mai frecvent afectează oasele lungi care intră în alcătuirea braţelor şi picioarelor. Este adevărat că acest tip de cancer nu este foarte des întâlnit, dar el există şi trebuie să prevenim boala cât putem.

Trebuie precizat că termenul de cancer osos nu include tipurile de cancer care debutează în alte ţesuturi ale organismului şi se răspândesc la os. De asemenea, cancerul osos nu se referă şi la tipurile de cancer de sânge, cum ar fi mielomul multiplu şi leucemie, care încep în măduva osoasă, substanţa gelatinoasă din interiorul osului unde se produc celulele de sânge.

Din păcate, simptomele cancerului osos nu se manifestă într-un mod semnificativ decât atunci când boala este într-un stadiu avansat. În plus, multe tipuri de cancer se dezvoltă lent, pe o perioadă lungă de timp, ceea ce poate determina bolnavul să asocieze simptomele cu alte condiţii legate de înaintarea în vârstă, cum ar fi artrita, spre exemplu.

Alţi factori care influenţează simptomele cancerului osos sunt localizarea şi mărimea tumorii.

„Cancerul este o boală cruntă care sperie îngrozitor pe oricine. În plus, poate apărea oriunde în corp, una dintre cele mai dureroase forme ale sale fiind cancerul osos. Deşi această realitate sună brutal, există o parte plină a paharului: apariţia unor tratamente, din ce în ce, mai eficiente pentru orice formă a acestei boli. Cancerul osos poate afecta întreg scheletul osos, dar mai ales oasele membrelor. Odată cu prezentarea la medic apar însă şi variantele de tratament care pot oferi pacientului o mai bună calitate a vieţii. O soluţie pentru cei care suferă în urma unei tumori osoase este endoprotezarea tumorală. Această procedură poate fi indicată pentru recuperarea unei game mai largi de defecte osoase”, a declarat dr. Eugen Rubeli, medic primar Ortopedie -Traumatologie.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU