Medicii constănţeni consultă lunar o mulţime de pacienţi cu epilepsie, oameni care sunt pur şi simplu condamnaţi la o viaţă trăită în chinuri. Pentru ei, fiecare zi este o luptă continuă, dusă cu crizele epileptice. Aceştia îşi duc zilele sub povara unei boli care le răpeşte efectiv liniştea. Chiar dacă au şi momente bune, aceştia pot face oricând o criză şi totul se prăbuşeşte în jurul lor…
„Boala neagră“, aşa cum mai este denumită epilepsia, înseamnă criză, convulsie sau atac şi reprezintă un grup detulburări neurologicede lungă durată, caracterizate prin nenumărate crize.La rândul lor, crizele pot fi scurte, dar se pot întinde şi pe perioade lungi, convulsiile fiind extrem de intense şi greu de suportat pentru bolnavi. De cele mai multe ori, însă, cauza este necunoscută, deşi unele persoane pot da semne de epilepsie în urma unui traumatism cranian, accident vascular cerebral, neoplasm cerebral şi consum de alcool şi de droguri, printre altele.
De asemenea, crizele epileptice sunt rezultatul unei activităţi excesive sau anormale a celulelor nervoase din cortex la nivelul creierului.În general, diagnosticarea presupune eliminarea altor stări care ar putea cauza simptome similare, precum şi identificarea altor cauze imediate.
„Epilepsia este una dintre problemele majore de sănătate, manifestată prin crize sub diverse forme, de cele mai multe ori prin crize convulsive generalizate, cu o apariţie intempestivă. Boala este cel mai des întâlnită la copii şi adolescenţi. De regulă, crizele care apar mai târziu au o anumită cauză”, ne-a declarat dr. Ion Iliescu.
Cauzele care conduc la apariţia acestei boli, a precizat medicul, sunt sechelele după un accident vascular, tumori cerebrale şi alte leziuni de la nivelul creierului.
„Desigur, de multe ori avem pacienţi cu pierderi de conştiinţă şi pacienţi etilici, care continuă să bea şi să nu îşi ia tratamentele”, a subliniat dr. Iliescu. Aceasta este şi una dintre principalele cauze de adresabilitate în Unitatea de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă.
Partea proastă este că epilepsia nu poate fi vindecată, doar că, la acest moment, crizele pot fi controlate cu ajutorul medicaţiei în aproximativ 70% dintre cazuri. În situaţiile în care crizele nu răspund la medicaţie, se pot lua în considerare şi intervenţia chirurgicală, neurostimularea sau modificarea regimului alimentar.