Sursa: Al Jazeera

Sursa: Al Jazeera
27 Martie 2020
812 accesări
0 comentarii

Situaţia este tot mai gravă în România. Numărul bolnavilor infectaţi cu noul coronavirus a trecut, deja, de 1.000, iar lumea este tot mai speriată. Mulţi se întreabă ce se întâmplă dacă se infectează şi au norocul de a scăpa cu viaţă din această luptă cu virusul.

Străzile sunt pustii, pensionarii nu mai au voie să iasă afară decât între orele 11.00 şi 13.00, lumea stă mai mult în casă. Cu toate acestea, ne aşteaptă un val nou de îmbolnăviri, mai ales dacă nu respectăm recomandările medicilor.

Dr. Eugenia Muja este medic primar la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa. Specialistul ne-a declarat că trecem printr-o perioadă dificilă, dar, dacă suntem raţionali, lucrurile vor merge favorabil. Deocamdată, oraşul de la malul mării a fost ocolit de cazurile grave, dar asta nu înseamnă că vom avea aceeaşi situaţie mereu.

„Pacienţii care sunt internaţi, la acest moment, în spitalul nostru sunt cu forme uşoare şi medii, iar evoluţia lor este favorabilă. Ei sunt destul de corecţi şi înţeleg situaţia. Desigur, mai sunt inadvertenţe, pentru că sunt nemulţumiţi şi comentează atunci când li se aduce un coleg de cameră, dar asta este. Nu eşti în carantină, ci în spital.

Totodată, mai apar intoleranţe medicamentoase şi atunci trebuie să avem grijă ce facem, mai sunt situaţii delicate în care nu este suficient timp să-i mulţumim pe toţi în acelaşi timp, dar lucrurile, zicem noi, sunt echilibrate”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, dr. Eugenia Muja.

Situaţia este sub control, la Constanţa

Dr. Muja este de părere că, la acest moment, Constanţa are o situaţie favorabilă, pentru că am reuşit să o controlăm.

„În momentul în care îţi cunoşti duşmanul, poţi lupta cu el. Atunci când nu îl cunoşti, este mai greu, dar zicem noi, suntem în cunoştinţă de cauză. Din păcate, virusul nu lasă imunitate definitivă. Te poţi reinfecta cu aceeaşi tulpină sau cu o alta, pentru că nu apar anticorpii specifici definitivi. Tocmai de aceea, este necesar să limitaţi contactul cu semenii şi să păstrăm o igienă riguroasă. Acestea sunt lucruri pe care noi le spuneam de foarte multă vreme şi nu le lua nimeni în considerare. Referitor la durata de recuperare a bolnavilor, aceasta este de minimum zece zile”, a explicat specialistul.

XXX

Aşadar, dragi constănţeni, mare atenţie! Feriţi-vă cât puteţi, pentru că virusul se transmite prin contact direct, prin secreţii respiratorii eliminate prin tuse sau strănut, dar şi prin atingerea suprafeţelor contaminate. Încă nu se ştie exact cât timp supravieţuieşte virusul pe suprafeţe, dar poate fi eliminat cu simpli dezinfectanţi.

În concluzie, dacă nu vă simţiţi bine, sunaţi-vă medicul de familie. Printre simptome, se numără febra, tusea şi dispneea. Cum puteţi evita riscul infectării? Spălaţi-vă mâinile frecvent cu apă şi săpun sau curăţaţi-le cu un dezinfectant de mâini pe bază de alcool, acoperiţi-vă gura şi nasul când tuşiţi sau strănutaţi şi, mai ales, evitaţi contactul direct cu orice persoană care are simptome de răceală sau gripă.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU