Psoriazisul este o boală de piele foarte frecventă, care se caracterizează prin-tr-o înnoire exagerat de rapidă a pielii (3-4 zile în loc de 28 zile).
Afectează circa 3% din populaţie, în egală măsură femeile şi bărbaţii, şi poate apărea la orice vârstă. Uneori, leziunile cutanate sunt urmate, precedate sau însoţite de afectare articulară.
Cel mai frecvent sunt implicate articulaţiile mici, periferice, de la mâini şi picioare, dar pot apărea dureri şi la nivelul articulaţiilor mari (umeri, coate, genunchi, şold) sau coloană vertebrală.
Leziunile de psoriazis pot apărea oriunde pe corp, dar la adult mai puţin pe faţă.
„Mulţi pacienţi mă întreabă dacă este psoriazisul o boală contagioasă.
Nu este o boală contagioasă, ci una ereditară. Se moşteneşte o genă care înseamnă predispoziţia de a face boala. Pe fondul genetic (care nu poate fi schimbat) intervin factori externi comuni şi apare boala (uneori nu se poate găsi un astfel de factor).
Cel mai frecvent, factorii care pot declanşa boala sunt: infecţiile bacteriene (în special respiratorii), medicamentele (interferon, litiu, cloroquin, beta-blocante de tipul propranolol, atenolol, corticoizii sistemici, indometacin), modificările hormonale (sarcina, naşterea, uneori prima menstruaţie) şi traumatismele fizice (loviri, zgârieturi, arsuri).
Tratamentul oferit de Clinica Psoremiss ajută la o curăţare rapidă, optimă sau reduce considerabil severitatea leziunilor, cu remisiune de lungă durată. Nu există riscul dependenţei, cremele neconţinând cortizon.
Cremele conţin o loţiune pe bază de Gilzonit de la Marea Moartă, la care s-au adăugat extracte naturale cu efecte antibacteriene, antifungice şi antiinflamatorii”, a precizat dr. Irena Smadea, medic primar dermatolog în cadrul Medical On Group.