Doar câteva zile ne mai despart de luna mai și, pentru că vremea s-a încălzit, suntem tot mai tentați de a sta cât mai aproape de tot ce este verde, mai ales că natura a revenit, în toată splendoarea sa, la viață. Din păcate, toată această verdeață din jurul nostru atrage și nelipsitele căpușe, care, an de an, îmbolnăvesc o grămadă de lume.
Chiar dacă nu avem voie, încă, în parcuri, pentru cei care locuiesc la curte, spre exemplu, există tentația de a merge cu tălpile goale prin iarbă. Tocmai de aceea, medicii vă avertizează că, înainte de a ieși la aer, în propria curte sau când treceți pe lângă grădina din spatele blocului, să fiți foarte atenți la micile insecte care pândesc prin iarbă și în zonele cu verdeață multă.
Potrivit dr. Luminița Rusu, medic de familie, vă puteți pricopsi cu căpușe și prin intermediul câinilor sau a pisicilor, atunci când le mângâiați sau ieșiți la plimbare cu ele.
„Înainte de a vă întoarce la domiciliu, indiferent că sunteţi tânăr sau bătrân, verificaţi-vă atent îmbrăcămintea, pentru ca nu cumva să fi adus de afară vreo căpuşă, pentru că, dacă aveţi ghinionul de a fi muşcaţi de vreuna, trebuie să ştiţi că înțepăturile lor nu sunt dureroase, dar sunt foarte periculoase. Ca urmare, dacă vă aflaţi într-o astfel de situaţie, mergeţi la medic și nu încercaţi să o scoateţi singur, pentru că vă puteţi agrava starea”, a explicat medicul.
Spre exemplu, dacă persoana „compostată” şi-a dat pe piele cu tot felul de unguente, există posibilitatea ca insecta să pătrundă şi mai adânc în piele și să introducă, astfel, bacteria care provoacă boala Lyme sau borelioza.
Primele simptome ale bolii Lyme sunt febra, durerile de cap, oboseala și erupțiile cutanate. Desigur, toate acestea pot fi evitate dacă nu atingem locul unde căpușa a pătruns în piele. Ce puteţi face, în schimb? Dacă ați observat căpușa, pe locul mușcăturii va fi aplicată tinctură de iod sau soluție de alcool de 70%.