08 August 2024
54 accesări
0 comentarii

Guta este o formă de artrită care se manifestă prin episoade dureroase secundare inflamaţiei articulaţiilor. Boala este caracterizată prin durere, edem, roşeată şi căldură locală (inflamaţie), precum şi prin imposibilitatea funcţională a articulaţiei. Trebuie precizat că, fără tratamentul adecvat, guta este o boală ce prezintă acutizări frecvente care pot cauza leziuni severe ale articulaţiilor, tendoanelor sau ale altor ţesuturi.

Cauza principală a gutei este hiperuricemia (excesul de acid uric în sânge). Hiperuricemia este deseori asimptomatică şi nu cauzează complicaţii, majoritatea persoanelor cu nivel crescut sangvin al acidului uric nedezvoltând niciodată această afecţiune. Din păcate, la acest moment, nu este cunoscută cauza exactă a hiperuricemiei, dar s-au identificat, recent, diferiţi factori genetici incriminaţi în apariţia acesteia. Mai mult decât atât, guta este o afecţiune care afectează în mod special bărbaţii.

„Atunci când apar manifestări articulare, pacienţii vin la noi. Este vorba despre manifestări acute articulare, inflamaţia acută a articulaţiilor, dar a uneia dintre ele în mod special, şi cu dureri, modificări de culoare a articulaţiilor etc. Trebuie menţionat, totuşi, că durerea este foarte violentă şi este cel mai des întâlnită la nivelul degetului mare de la picior. Investigaţiile pe care suntem obligaţi să le facem ne confirmă, însă, diagnosticul. Pacienţii ajung la noi atunci când au manifestări articulare, dar pot apărea şi la nivelul genunchilor sau la nivelul articulaţiilor mâinii. Acest lucru înseamnă o tulburare a metabolismului proteic. Analiza care ne susţine diagnosticul este măsurarea concentraţiei acidului uric, dar acesta nu este întotdeauna definitoriu. Pot exista manifestări şi cu un nivel al acidului uric normal sau uşor crescut, dar manifestările sunt zgomotoase. Oricum, aceasta este o boală care necesită, pe lângă tratamentul medicamentos, şi regim alimentar. Astfel, pacientul este restricţionat de la carnea de pui, viţel, ciocolată, cafea, ficat, splină, inimă. Acestea nu sunt deloc indicate! De asemenea, vinul roşu, alunele, icrele şi, nu în ultimul rând, vânatul dăunează bolnavilor diagnosticaţi cu gută”, ne-a declarat dr. Camelia Ciobotaru, medic reumatolog.

Specialişitii sunt de părere că pot exista şi alţi factori incriminaţi în etiologia bolii. Aici, se poate vorbi despre afecţiunile legate de dietă şi greutatea corporală, precum obezitatea. Boala propriu-zisă apare, însă, după ani de zile în care cristalele de acid uric se depun la nivelul articulaţiilor şi ţesuturilor învecinate.

Ca urmare, dacă sunteţi predispus la atacurile sau episoadele subite de gută, evitaţi principalii „vinovați” - alimentele cu un conținut ridicat de purine. De asemenea, ar trebui să evitați alimentele bogate în fructoză, precum și alimentele cu un conținut moderat de purine, care conțin între 150 și 200 mg de purine la o porție de 100 de grame. Acestea ar putea declanșa un episod de gută. Iată câteva alimente cu un conținut mare și moderat de purine și alimente care conțin multă fructoză, pe care ar fi bine să le evitați sau să le consumaţi rar, în cantități foarte mici: toate tipurile de organe de la animale - acestea includ ficatul, rinichii, pancreasul și creierul; carnea roșie (porc, miel, vită); carnea de vânat (fazan, căprioară); carnea de pește: heringul, păstrăvul, macroul, tonul, sardinele, anșoa și alte tipuri; fructele de mare: scoici, crab, creveți și icre. De asemenea, se recomandă evitarea băuturilor cu mult zahăr, mierea, siropul de agave și siropul de porumb cu un conținut ridicat de fructoză, drojdia și alte suplimente pe bază de drojdie.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU