Sursa foto The Telegraph

Sursa foto The Telegraph
04 Noiembrie 2020
753 accesări
0 comentarii

Cu toţii ar trebui să fim conştienţi de faptul că igiena orală este foarte importantă. Din păcate, în urma unor studii, s-a constatat că foarte mulţi oameni nu se spală pe dinţi nici măcar o dată pe zi.

Dinţii strâmbi, distanţaţi sau înghesuiţi, în special la copii, constituie una dintre cele mai importante probleme de sănătate şi nu doar de estetică dentară. Fară tratament, aceste malformaţii provoacă boli stomacale, pentru că micuţii nu mai pot mesteca mâncarea sau au dificultăţi de pronunţie. Dr. Ramona Dulan spune că în ceea ce îi priveşte pe cei mici, în cazul lor, cariile rămân una dintre problemele majore pe care le au, încă de la vârste fragede, iar infecţiile generate de acestea afectează grav organismul. „Dacă nu sunt tratate, cariile pot avea repercusiuni grave asupra întregului organism. Astfel, din cauza răspândirii bacteriilor în sânge, infecţiile dentare afectează rinichii şi articulaţiile, căile respiratorii sau chiar inima. În plus, focarele infecţioase din cavitatea bucală pot reprezenta o sursă de microbi care ajung în circulaţia sangvină. La rândul lor, bacteriile patogene din cariile periodontale trec în fluxul sangvin determinând bacteriemie şi pot afecta valvele inimii provocând endocardită sau, prin procesul inflamator cronic, vasele de sânge favorizând procesul de ateroscleroză cu formarea consecutivă a plăcilor de aterom”, a precizat medicul.

De asemenea, procesul inflamator din interiorul plăcii de aterom poate favoriza destabilizarea acesteia cu ruptura consecutivă şi ocluzia vasului cu producerea unui infarct miocardic acut sau accident vascular cerebral. Din acest motiv, este foarte importantă colaborarea dintre cardiolog şi stomatolog în vederea prevenirii acestor afecţiuni. Aşa că, dragi constănţeni, acordaţi o atenţie deosebită igienei dentare, deoarece sănătatea voastră depinde şi de acest aspect.

În concluzie, spălaţi-vă pe dinţi şi evitaţi alte probleme de sănătate!

Un periaj dentar corect nu numai că asigură un zâmbet frumos şi o respiraţie proaspătă, ci ne fereşte de multe probleme stomatologice. Practic, atunci când ne spălăm pe dinţi, îndepărtăm placa bacteriană, care se lipeşte de suprafaţa dintelui şi provoacă afecţiuni gingivale şi carii. De aceea, este foarte important să nu neglijăm spălatul pe dinţi.

În mod normal, un periaj dentar ar trebui să dureze minimum 3-4 minute, dar de cele mai multe ori, el este făcut pe fugă, dimineaţa, înainte să ieşim din casă sau seara, înainte de culcare, când suntem prea obosiţi ca să ne spălăm pe dinţi aşa cum trebuie.

Totodată, un periaj dentar corect începe cu periuţa de dinţi potrivită. Aceasta trebuie aleasă în funcţie de dantura voastră şi de problemele stomatologice cu care vă confruntaţi. Dacă aveţi dinţii şi gingiile sensibile, medicul stomatolog va recomanda o periuţă cu peri moi, însă dacă nu aveţi astfel de probleme, o periuţă cu peri medii este cea mai bună variantă. De asemenea, o periuţă de dinţi bună trebuie să îndepărteze eficient placa bacteriană şi depunerile de pe dinţi, fără să vă irite gingiile sau să afecteze în vreun fel smalţul dinţilor. Înainte de toate, evitaţi să alegeţi periuţele de dinţi mari, în ideea că vă vor curăţa mai bine dinţii. Ideal ar fi să alegeţi o periuţă cu un cap mic, astfel încât să puteţi ajunge şi la spaţiile greu accesibile, în special la molari, care se cariază cel mai repede.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU