Cancerul de piele afectează din ce în ce mai multe persoane, iar principala cauză care determină boala este expunerea prelungită la soare. Tocmai de aceea, medicii dermatologi constănţeni consultă, gratuit, în fiecare week-end, în staţiunile de pe litoral turiştii şi localnicii care fac plajă. Toate acestea se derulează în cadrul unei campanii iniţiate de către Societatea Română de Dermatologie.
Scopul campaniei „Euro Melanoma” , a precizat şeful clinicii Dermato-Venerice din cadrul Spitalului Clinic Judeţean, dr. Gheorghe Nicola, este acela de a le oferi oamenilor consultaţii pentru afecţiuni tumorale cutanate, dar şi alte leziuni care apar pe suprafaţa pielii şi care se pot transforma cu timpul în cancere cutanate. Este vorba îndeosebi despre depistarea melanomului şi a carcinoamelor cutanate.
În afara examinării clinice de ansamblu, pentru leziunile suspecte, medicii au efectuat şi o examinare cu dermatoscopul, cu ajutorul căruia au aflat date despre profunzimea leziunilor. În plus, pacienţii au primit sfaturi despre cum se pot feri de razele UV cu ajutorul produselor de fotoprotecţie.
Mulţi nu ştiu că soarele emite şi nişte radiaţii ultraviolete periculoase pentru organism, care pătrund adânc în piele, provocând o îmbătrânire şi o ridare prematură. „Ca urmare, persoanele care vor să se bronzeze trebuie să fie foarte atente să folosească creme de protecţie solară şi ochelari de soare, dar şi haine vaporoase şi pălării cu boruri mari. Populaţia trebuie să trebuie să ştie că expunerea prelungită la soare, la ore la care intensitatea ultravioletelor este maximă, este riscantă. Desigur, urmările imediate ale expunerii la soare, în special eritemul actinic (înroşirea pielii) poate fi însoţită de usturime, iar la persoanele care s-au expus mai mult timp pot apărea şi arsurile solare, adică flicteme, cu complicaţii locale şi manifestări de insolaţie. Tocmai de aceea, facem apel către turişti şi localnici să-şi pregătească tegumentul înaintea expunerii la plajă, la o intensitate ridicată a ultravloletelor”, a explicat specialistul.
Medicul a mai spus că acest eritem actinic poate apărea la câteva ore de la expunerea la soare, dar medicii sunt interesaţi, în special, de aşa- zisele cheratoze actinice, care sunt determinate de expunerea la soare şi care apar la câţiva ani, iar de aici derivă chiar cancerul de piele. „Aceasta este compicaţia majoră a expunerii la soare, pentru care nu există decât un singur tratament, respectiv distrugerea prin metode de tip electrocauter, cu lasere chirurgicale sau excizia chirurgicală a tumorilor”, a adăugat dr. Nicola.
Ce trebuie să facă cei care vor să se bronzeze
Pentru un bronz sănătos, specialiştii recomandă folosirea din abundenţă a produselor care previn efectele expunerii la soare, produse dermato-cosmetice, creme, loţiuni, spray-uri cu factor de protecţie foarte mare, care acoperă suprafaţa expusă la soare.
Recomandarea dermatologilor este ca persoanele cu pielea albă şi foarte albă, deci cele cu risc mare de a face leziuni de la soare, să îşi aleagă aceste produse numai din farmacii. „Există unele afecţiuni care nu tolerează orice tip de produs dermato-cosmetic de protecţie solară. Populaţia trebuie să mai ştie că pe piaţă există multe companii care au scos produse special create pentru tenul acneic sau pentru tenul cu rozacee. Oricum, important de ştiut este că o persoană nu tolerează la fel de bine toate produsele. În primul rând, contează şi tipul de piele pe care se aplică produsul respectiv, pentru că pe o piele uscată nu se poate aplica o cremă cu factor de protecţie care este făcută pentru tenul acneic sau gras. Apoi, pentru pielea care are rozacee, pe tenul respectiv nu se poate aplica decât un produs special”, a explicat specialistul.
Uleiul de măsline, indicat a se folosi la plajă?
Foarte multe persoane folosesc la plajă ulei de măsline. Medicul dermatolog susţine că acesta intră în componenţa multor creme şi are un efect benefic, dar nu există un factor de protecţie care să conţină 100% numai ulei de măsline.
Din această cauză, recomandarea dermatologilor este ca oamenii să folosească produse cu factor de protecţie, nu neapărat cu cifra cea mai mare, adică 50+. „Ei îşi pot alege şi o cremă cu factor de protecţie 30. Bineînţeles, sunt şi produse care au ca factor de protecţie o cifră mică, adică 30, dar este important ca oamenii să aleagă produsul numai în funcţie de tipul de ten pe care îl au. În plus, dacă a apărut eritemul actinic, atunci se impune administrarea unui tratament medicamentos, în special creme pe bază de cortizon. În situaţiile în care a apărut insolaţia, însă, atunci cazul este de competenţa medicilor dermatologi sau de chirurgie plastică”, a încheiat dr. Nicola.