03 Septembrie 2018
711 accesări
0 comentarii

La ora actuală, fibroadenomul mamar este una dintre cele mai frecvente tumori benigne întâlnite la femeile tinere. Practic, acesta reprezintă o mică masă de ţesut fibroepitelial, care se dezvoltă la nivelul glandei mamare.

Pacientele simt la palpare un mic nodul dur, mobil, care, în momentul în care este atins, poate fi asociat cu o bilă de dimensiuni mici, care se mişcă dintr-o parte într-alta, dar care, de obicei, nu depăşeşte 3-4 centimetri.

De ce apare? „Nu se cunoaşte o cauză clară a dezvoltării fibroadenoamelor, însă pare a exista o legătură cu sensibilitatea crescută la estrogen a sânului. Aşa că, cea mai simplă metodă pentru diagnosticarea unui fibroadenom este ecografia mamară. Aceasta este neiradiantă, poate fi repetată oricând şi de cele mai multe ori este suficientă pentru diagnostic”, a declarat dr. Cristina Mădălina Deacu, medic radiolog.

Specialistul a precizat că, atunci când fibroadenomul este depistat pentru prima dată, este necesară repetarea ecografiei la un interval de şase luni, pentru a urmări rata sa de creştere. Desigur, în aceste condiţii, vă întrebaţi cum îl trataţi. De obicei, acesta nu necesită niciun fel de tratament, ci doar monitorizare. Totuşi, dacă există semne incerte în ceea ce priveşte natura leziunii, cea mai sigură metodă de diagnostic o reprezintă examenul anatomopatologic efectuat în urma unei biopsii eco-ghidate.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU