Foarte multe persoane afirmă că sunt fericite, dar ce spun specialiştii despre această stare de fericire? Studiile arată că starea de fericire este produsă fizic în cortexul prefrontal stâng al creierului şi este legată strâns de neuro-transmiţătorii dopamină, oxitocină, endorfine, oxid nitric şi serotonină.
Potrivit psihologului Laura Maria Cojocaru, dopamina este cea care mediază transferul emoţiilor pozitive între cortexul prefrontal stâng şi centrii emoţionali din nucleus accumbens. Totodată, dopamina se află în legătură cu sentimentul de fericire care apare la realizarea unui obiectiv, la o reuşită etc.
„De cealaltă parte, oxitocina este produsă de hipotalamus şi secretată de glanda pituitară şi este în legătură cu fericirea care apare atunci când suntem îndrăgostiţi sau când ne alintăm copilul, animăluţul etc. Endorfinele (morfina naturală) sunt stimulate de oxitocină şi au legătură cu lipsa durerilor fizice şi euforia simţită în urma exerciţiilor fizice sau când suntem entuziasmaţi de o persoană, idee, situaţie. Oxidul nitric este produs prin intermediul valvei situate în faringele nazal, motiv pentru care meditaţia şi respiraţia nazale sunt foarte importante. Oxidul nitric are un efect de calmare ce determină la nivel celular o reacţie în lanţ, prin intermediul căreia vasele de sânge se relaxează şi se dilată. Nu în ultimul rând, serotonina este stimulată tot de oxitocină şi este responsabilă de creşterea stării de spirit, creşterea încrederii, determinării şi a unei mai mari doze de auto-acceptare”, a declarat specialistul.
Psihologul a precizat că există două aspecte ale stării de fericire, implicit ale stării de plăcere: plăcerea senzorială, adică plăcerea produsă de experienţa propriu-zisă, şi plăcerea anticipativă sau imaginară, care este legată de anticiparea unui eveniment viitor, producător de plăcere sau pur şi simplu imaginarea unui moment de plăcere.
Ce puteţi face pentru a vă întări sistemul imunitar şi a fi fericiţi? Laura Cojocaru este de părere că trebuie să mergeţi pe cele două căi care produc plăcerea: activităţi concrete şi activităţi anticipativ/imaginative.